Rezultatele studiului de laborator sunt încurajatoare, a transmis compania farmaceutică, care susține că vaccinarea împotriva tulpinilor este fezabilă și ar putea începe chiar din acest an.
Concret, Moderna a realizat testele pe 40 de persoane. Dintre acestea, 20 au primit o a treia doză din serul standard, iar 20 au primit o a treia doză din noua versiune de vaccin. În cazul ambelor categorii, vaccinul a putut neutraliza varianta braziliană și cea sud-africană de Covid, dar nivelul de anticorpi din sânge a fost mai mare în cazul celor care au primit versiunea modificată a serului. De asemenea, efectele adverse observate au fost cele comune: durere locală, oboseală, durere de cap sau dureri articulare.
Această a treia doză a fost administrată la un interval de 6-8 luni după ce voluntarii au primit prima doză de vaccin.
Noua formulă nu a fost încă testată la scară largă, ci doar în teste de laborator. Totuși, agențiile abilitate să emită acordul de intrare pe piață au transmis că nu va fi nevoie ca noua formulă să treacă prin toate etapele de testare prin care a trecut deja primul vaccin anti-Covid al Moderna.
Și Pfizer/BioNTech și Oxford-AstraZeneca au în curs de dezvoltare noi formule ale vaccinurilor lor anti-Covid, care să aibă o eficiență ridicată în fața tulpinilor sud-africană și braziliană, considerate mai transmisibile.
Surse alternative: Moderna, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.