Formațiunea va fi condusă de portavionul HMS Queen Elizabeth, cea mai mare navă de război a Regatului Unit, și va cuprinde două distrugătoare, două fregate antisubmarin, un submarin și două nave de aprovizionare. Vor fi însoțite și de un distrugător de rachete american și de o fregată olandeză de apărare antiaeriană.
Puterea aeriană din cadrul grupului va fi asigurată de avioane britanice și americane F-35B, invizibile, cea mai mare concentrație navală de avioane din generația a V-a. De altfel, Institutul Internațional pentru Studii Strategice spune că aceasta “va fi cea mai impresionantă flotilă desfășurată de o singură țară europeană în ultimii ani”.
“Când Carrier Strike Group (CSG) va naviga, luna viitoare, vom proiecta influența unei Britanii Globale, semnalându-ne puterea și angajamentul față de prieteni și de abordarea provocărilor legate de securitate”, a declarat secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, care a adăugat că “Marea Britanie vrea să joace un rol activ în modelarea sistemului internațional al acestui secol”.
Declarația nu amenință în mod specific pe cineva și fără să fi fost publicat un traseu exact al flotei, ministrul a precizat că aceasta va traversa Mediterana, va trece prin Suez în Marea Arabiei, va naviga apoi prin Oceanul Indian, îndreptându-se către Pacific. Va vizita 40 de țări, pe o distanță de 48 de mii de kilometri, desfășurând exerciții de-a lungul coastelor, alături de forțele navale din India, Japonia și Coreea de Sud.
CNN observă că este de așteptat ca armada britanică să treacă prin estul Taiwanului, teritoriu revenidicat de China și asupra căruia forțele aeriene și navale chineze pun o presiune tot mai mare.
Sursă alternativă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.