Ministerul a oferit răspunsuri la întrebarea “Ce știm despre anticorpii anti-COVID-19”, printr-o postare pe Facebook, oferind informații despre durata protecției conferită de aceștia, dar și efectul lor.
“Anticorpii sunt proteine produse de celule ale sistemului imun. Aceștia circulă prin sânge, dar se găsesc și la nivelul mucoaselor, recunosc substanțe străine corpului, numite antigeni (componente ale virusurilor sau bacteriilor) și le neutralizează. Anticorpii sunt structuri specializate, astfel încât fiecare anticorp se va lega specific de un anumit antigen”, a transmis instituția.
Potrivit Ministerului, în urma contactului cu un antigen (prin infectarea directă cu virusul), organismul va trece prin boală și apoi va începe producerea anticorpilor necesari combaterii acesteia în viitor. Totodată, organismul poate sintetiza anticorpii necesari și prin vaccinarea cu un agent patogen. Astfel, o persoană vaccinată va sintetiza anticorpii necesari fără a trece prin boală și fără a fi expusă riscurilor sau complicațiilor acesteia. Instituția a precizat, totuși, că număr anticorpilor necesari pentru a proteja o persoană nu este cunoscut încă.
Ministerul Sănătății a dat explicații suplimentare despre formarea și acționarea anticorpilor. Aceștia au anunțat că, în urma infectării sau vaccinării cu agenți patogeni, durata de protecție conferită este încă analizată, dar “s-a observat că anticorpii anti-COVID-19 sunt prezenți în organism la 6 și chiar 8 luni de la infectare, iar cantitatea acestora a scăzut moderat pe parcursul acestor luni”.
“În prezent, deși datele sunt limitate, s-a observat că, în general, persoanele cu forme asimptomatice sau ușoare de boală vor produce o cantitate mai mică de anticorpi decât persoanele care au făcut forme mai grave de COVID-19. De asemenea, se cunoaște faptul că anticorpii apar într-un număr suficient de mare după 1-3 săptămâni”, se arată în postarea de pe Facebook a Ministerului.
Sursă foto: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.