În privința AstraZeneca, experții europeni analizează un posibil nou efect secundar, după raportarea a cinci cazuri de scurgere de sânge din vene către mușchi, care provoacă umflarea țesuturilor și scăderea presiunii arteriale: ”În această etapă, nu este clar dacă există o legătură între cele două evenimente”.
În privința vaccinului de la Johnson&Johnson, deja aprobat și în UE, EMA anunță că patru persoane au dezvoltat cheaguri de sânge după ce au primit vaccinul, iar una a decedat. În vreme ce un caz s-a înregistrat în timpul testelor preclinice, celelalte trei au apărut în SUA, odată ce vaccinul a fost aprobat, mai transmite Agenția Europeană a Medicamentului.
Denumit Janssen, vaccinul produs de J&J se administrează deocamdată doar în SUA. El a fost autorizat pe 11 martie și în Uniunea Europeană, iar în România primele doze ar urma să ajungă pe 19 aprilie, conform declarațiilor coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
Vaccinul Janssen se administrează într-o singură doză și a dovedit o eficacitate de 67% în timpul fazelor de testare. Acesta nu este un vaccin ARNmesager, ci unul clasic, bazat pe un adenovirus ameliorat. Modul în care acționează vaccinurile J&J și Oxford/AstraZeneca este diferit de cele Moderna și Pfizer. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina spike a coronavirusului într-un alt virus ameliorat, numit Adenovirus 26. Spre deosebire de AstraZeneca, care a folosit pentru vaccinul său un adenovirus recoltat de la cimpanzei, J&J a preferat un adenovirus uman.
Adenovirusurile sunt virusuri comune (de regulă un virus care provoacă răceala, ameliorat) în interiorul căruia se introduce doar codul genetic al proteinei Spike, nu tot codul coronavirusului. Odată vaccinul injectat, celula umană descompune unele proteine în fragmente, pe care le prezintă apoi pe suprafața lor, ca pe niște țepi proeminenți care atrag reacția sistemul imunitar.
Protecția oferită de serul J&J începe la aproximativ 14 zile după vaccinare. În același timp, durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, întrucât este în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare.
Surse alternative: Agenția Europeană a Medicamentului, Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.