Reprezentantul în regiune al ONU, Christine Schraner Burgene, susține că armata nu este capabilă de a gestiona țara, iar situația se va agrava în curând. Aceasta a adăugat că Consiliul va trebui să ia în considerare “potențiale acțiuni semnificative” pentru a rezolva problema, deoarece “o baie de sânge este iminentă”.
Avertizarea lansată de ONU cu privire la o potențială “baie de sânge” vine ca urmare a acțiunilor violente ale forțelor de ordine împotriva protestelor anti-militare. Potrivit Asociației de Asistență pentru Deținuți Politici, cel puțin 538 de civili au fost uciși în urma manifestațiilor, dintre care 141 au decedat sâmbătă, în cea mai violentă zi de proteste.
Parlamentarii au anunțat scoaterea din uz a unei constituții din 2008, elaborată de militari, care impune controlul armatei asupra politicii. Militarii au respins de mult ideea unui sistem federal, considerându-se singura putere care poate ține țara sub control. Protestatarii au incendiat copii ale constituției militare în timpul protestelor, sau chiar în locuințe, și au numit mișcarea “ceremonia de foc de tabără a constituției”.
SUA au cerut Chinei, care are interese economice și strategice semnificative în Myanmar, să-și folosească influența pentru a lua măsuri împotriva celor responsabili de lovitura de stat. Armata din Myanmar i-a arestat pe liderii aleși democratic, pe 1 februarie 2021, sub pretextul fraudării alegerilor. Proteste de stradă au loc permanent de atunci.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.