Vlad Voiculescu a condamnat protestele de aseară din incinta spitalelor și s-a declarat ”consternat și furios”. ”S-a ajuns prea departe cu violența și agresivitatea la adresa medicilor. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri, cei care au grijă de oameni”, a precizat acesta.

Principalele declarații:

Sunt consternat și furios, și nu din cauza protestelor în sine, care pot avea justificări, ci pentru că s-a ajuns prea departe cu violența și agresivitatea la adresa medicilor. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, asistente, infirmieri, cei care au grijă de oameni.

Cei care au fost azi-noapte în curți ale spitalelor, aș spune că au greșit, și m-aș opri aici. În aceste spitale sunt tratați semeni de-ai lor, sunt oameni în ATI, care încearcă să se lupte pentru propria viață. De multe ori, în fața spitalelor sunt aparținători care așteaptă vești bune, nu ca cei care încearcă să salveze să fie înjurați.

E un an de zile de când personalul medical se luptă pentru viața oamenilor. Ignoranța nu justifică astfel de acțiuni.

Ieri a fost în Londra prima zi fără decese din cauza coronavirusului. Asta ne dă speranță că lucrul acesta se poate în România și să scăpăm de pericol prin vaccinare. În următoarele două luni vor veni în țară 7 milioane de doze de vaccin. Îi rog pe toți cei care pot să ajute alți semeni, fie că e vorba de medici de familie, de bunici, de vecini să îi ajutați să se înscrie la vaccinare. 

Am văzut aseară că se scanda jos pandemia. Suntem cu toții de acord, dar singurul fel de a da jos pandemia este vaccinarea și de a respecta măsurile de siguranță, care ne protejează pe noi și pe cei vulnerabili. Protejându-i, câștigăm timp pentru vaccinare, iar vaccinându-ne, putem câștiga lupta. Al treilea val al putea fi ultimul semnificativ. 

Noi toți împărtășim un nivel de frustrare, de oboseală, a fost un an greu. Sunt mulți care și-au pierdut joburile, sursele de venit, afacerile, sunt mulți care se chinuie. Asta putem înțelege cu toții. Măsurile luate de România nu sunt mai drastice decât cele luate în majoritatea covârșitoare a țărilor europene. 

Când spunem că vrem o țară ca afară, să știm că țările de afară au restricții mult mai dure, pentru că nu s-a descoperit o magie, nu batem din palme și dispare pandemia. Trebuie să câștigăm timp pentru vaccinare.

Ordinul semnat și pus în transparență rezolvă probleme cu care se confruntă pacienții: 

  • Transferul pacienților cu covid la spitale aflate la mare distanță de domiciliu – pentru pacienții cu forme severe, am încercat rearanjarea lucrurilor, pentru a fi locuri în spitale aflate cât mai aproape.
  • Asistența medicală care au și alte afecțiuni cronice/acute, față de covid – nu vor mai fi transferați în spitalele-suport, ci vor primi rapid asistența de care au nevoie. Am definit zone și personal dedicat de îngrijire în cât mai multe spitale.
  • Presiunea foarte mare asupra personalului medical – cei care lucrează în spitalele covid și care erau suport-covid, e nevoie de ajutor venit într-o formă reglementată, care să dea posibilitatea specialităților conexe să susțină tratarea pacienților, fără să aibă deasupra capului sabia unor consecințe legale necuvenite. Asta nu înseamnă că nu punem pe planul I siguranța pacienților. Ba din contră, lucrăm la protocoale foarte clare care trebuie respectate.
  • Lipsa de implicare a unor spitale în tratarea pacienților – nu toate au contribuit la fel. Aici includem și spitale care nu au îngrijit pacienți covid. Creștem cu aproape 200 numărul de paturi ATI și 350 paturi de terapie acută.

Cifrele de azi: 1.573 de paturi la ATI, ne apropiem de targetul de 1.600.

  • Scăderea asistenței medicale a pacienților care nu au covid – optimizăm fluxurile pacienților pentru a avea acces în scurt timp la cel mai apropiat spital, chiar dacă acel spital are și fluxuri separate de Covid-19.
  • Au existat pacienți cu covid și cu boli psihice, refuzați în spitale, vor fi locuri în spitalele de terapie pentru aceștia. 
  • A fost aprobată ordonanța pentru testarea în farmacii. Acum stabilim normele de aplicare. Ne bazăm pe farmacii pentru testare și o mai bună raportate care să ne arate tuturor care este situația reală. Vom livra gratuit către București kituri de testare, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare – avem încredere că va fi competitiv și rezonabil.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday