India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume, a exportat până acum 60 de milioane de doze, în condițiile în care propriei populații a administrat 54 de milioane de doze. Autoritățile au raportat joi 53 de mii de noi infectări în 24 de ore, cele mai multe din octombrie până în prezent, și sunt nemulțumite că exporturile afectează campania de vaccinare.

Institutul de Seruri al Indiei, principalul furnizor al programului internațional Covax, a fost informat că oprirea livrărilor de vaccinuri ar putea dura până la două sau trei luni. Institutul este programat să producă 550 de milioane de vaccinuri Oxford/AstraZeneca și încă 550 de milioane de doze Novavax pentru programul Covax în 2021 și 2022.

În acest context, pe termen scurt și mediu va fi afectată livrarea a cel puțin 5 milioane de doze către Regatul Unit. Gavi, alianța internațională a vaccinurilor condusă de ONU, a avertizat că această măsură va avea un impact direct și asupra planului Covax ce prevede distribuția a cel puțin două miliarde de vaccinuri anti-Covid în 2021. 

Experții avertizează că aceste restricții doar agravează situația la nivel mondial. Africa, de exemplu, depinde de programul Covax. “Fără facilitarea accesului la vaccinuri, vom fi puși într-o situație dificilă. Vieți vor fi pierdute”, a declarat John Nkengasong, director al Centrelor Africane pentru Controlul Bolilor și Prevenție. 

Novavax a transmis că nu va fi afectată de măsurile luate de India, pentru că nu plănuiește să ceară autorizația pentru vaccin până în trimestrul 2 al anului. AstraZeneca nu a comentat pe acest subiect, iar Johnson & Johnson este încă în procesul de a-și stabili producția din India. 

Surse alternative: Financial Times, Reuters

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday