Eric Schmidt susține că în situația în care China ar depăși SUA în acest domeniu, s-ar crea foarte multe riscuri ce țin de securitate și confidențialitate. Acesta a apreciat că Washingtonul și-ar putea pierde ”destul de repede” statutul de țară fruntașă în privința AI, ținând cont de progresele Beijingului din ultimii ani și ambițiile sale de a prelua conducerea, până în 2030.
Acesta a mai subliniat că americanii ”rămân în urma chinezilor și în ceea ce privește imprimarea 3D, robotica, sistemele de recunoaștere facială sau supercomputere, care de asemenea vor însemna riscuri pentru securitatea națională”.
În prezent șef al Comisiei Naționale de Securitate pentru Inteligență Artificială, Schmidt a cerut o creștere a bugetului pentru cercetare și dezvoltare, de la 1,5 miliarde de dolari în acest an, până la 2 miliarde, în 2022 și dublarea sumei în fiecare an, până ce se va ajunge ca în 2026 domeniul să beneficieze de fonduri de 32 de miliarde de dolari. A mai făcut apel ca statul să stimuleze parteneriatele publice-private ”pentru a economisi banii contribuabililor pe termen lung.”
Schmidt a estimat că în 2040, industria AI ar putea valora 50 de mii de miliarde de dolari.
O altă problemă este reprezentată și de dependența SUA față de Taiwan în ceea ce privește semiconductoarele. Astfel, separat, Casa Albă a început în urmă cu două săptămâni o revizuire a furnizorilor de semiconductori, proiect pe care și Donald Trump îl începuse, existând propuneri de a construi o companie Taiwaneză în Arizona. Raportul de 756 de pagini a detaliat că SUA și consumatorii acesteia se află într-un “moment strategic de vulnerabilitate”, în timp ce China investește în tehnologii avansate.
Sursa: Forbes.
Sursa foto: Facebook Eric Schmidth.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.