O scădere semnificativă a cazurilor de coronavirus la nivel mondial de la începutul anului a întărit speranțele că pandemia va putea fi învinsă, în ciuda îngrijorării cu privire la apariția de noi variante.

Rata mondială de infectare a scăzut rapid de la începutul anului 2021, de la peste 5 milioane de cazuri pe săptămână la 2,5 milioane de cazuri în a doua săpătămână a lunii februarie. Cele mai puternice scăderi au avut loc în țările cele mai afectate pe finalul anului trecut – SUA, Marea Britanie, Africa de Sud, Israel și Portugalia. În fiecare dintre aceste țări rata de infectare s-a înjumătățit în ultima lună.

Dar, observă Financial Times, în ultimele zile, rata de infectare a început din nou să crească, inclusiv în câteva țări UE, precum Ungaria sau Franța. În a treia săptămână din februarie, la nivel mondial, au fost 2,6 milioane de cazuri noi, o creștere de 3%, în doar cinci zile.

Experții spun că vaccinările nu au jucat un rol în scăderea numărului de cazuri decât în SUA și în Marea Britanie, care au reușit să vaccineze până la 28% din populație, dar vaccinarea nu explică singură tendința globală.

Marea Britanie a impus una dintre cele mai stricte carantine din lume în ultimele două luni, iar aceasta are mai multă legătură cu scăderea numărului de cazuri noi, de la o medie de 56 de mii pe zi la începutul lunii ianuarie, la sub 13 mii pe zi, în această săptămână.

În schimb, în țări în care măsurile de carantină au fost mai puțin stricte (Franța, Brazilia) s-a reușit doar o aplatizare a curbei epidemice (numărul de noi cazuri nu a mai crescut, dar nici nu a scăzut). În unele regiuni franceze, numărul cazurilor a crescut acum până la nivelurile de dinainte de Crăciun, așa că au fost introduse restricții în mai multe orașe, inclusiv la Nisa și Dunkerque.

Există îngrijorări serioase privind reluarea creșterii numărului de cazuri în Europa Centrală, din cauza răspândirii variantei britanice. Republica Cehă are acum cea mai mare rată de infecție raportată la numărul de locuitori din UE.

Pentru ca imaginea să fie și mai complicată, în SUA numărul infecțiilor a scăzut cu 72% de la începutul lunii ianuarie, deși nu au fost introduse noi măsuri de carantină. Potrivit FT, explicația fenomenului vine parțial din depășirea perioadei sărbătorilor, după care au existat mai puține contacte între oameni. Oricum, numărul cazurilor noi variază puternic, în diferitele state ale SUA – de exemplu California și Florida, care aveau același număr de cazuri la început de ianuarie, dar numărul a scăzut mai mult în California, care a impus restrucții, spre deosebire de Florida.

Analiza completă pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday