Parchetul federal al Germaniei susține că cetățeanul german Jens F. a lucrat pentru o companie care a fost angajată să efectueze verificări ale echipamentelor electrice în Bundestag, clădirea care găzduiește camera inferioară a parlamentului. În acest context, el s-ar fi folosit de accesul său la planurile clădirii pentru a colecta date și pentru a le transmite ”unui angajat al ambasadei ruse la Berlin, care lucrează în principal pentru serviciul secret militar rus GRU”, precizează procurorii.
Bărbatul în vârstă de 55 de ani ar fi trimis fișiere în format electronic (.PDF) ”din proprie inițiativă” între sfârșitul lunii iulie și începutul lunii septembrie 2017.
Potrivit Deutsche Welle, șeful comitetului pentru relații externe din Duma de Stat, Leonid Sluzki a comentat știrea pentru agenția rusă de știri Interfax: ”Astfel de rapoarte despre spionii ruși prinși servesc doar la alimentarea unei campanii de informare antirusești pentru a susține mitul agresiunii Moscovei.”
Această acuzație de spionaj ar putea crește tensiunile între Berlin și Moscova, relațiile fiind deja dificile după otrăvirea și încarcerarea lui Alexei Navalny, care timp de câteva luni de zile a fost internat într-un spital din Berlin, anul trecut.
Acesta nu este primul caz de spionaj descoperit de autoritățile germane. În 2015, sistemele informatice ale Bundestag-ului au fost vizate de un atac cibernetic de către hackeri ruși, iar în octombrie, UE a impus sancțiuni pentru doi oficiali ruși și o parte a GRU pentru acest incident. Într-un alt caz, un rus a fost acuzat că a ucis un cetățean georgian într-un parc din Berlin în 2019, presupus la cererea Moscovei, iar procesul se află pe rolul unei instanțe din Berlin.
Sursa: Deutsche Welle, Generalbundesanwalt
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.