Gernot Blumel, ministrul austriac al Finanțelor, are calitatea de suspect principal într-un dosar de trafic de influență privind relațiile dintre parlamentari, înalți oficiali și Novomatic, compania austriacă de jocuri de noroc. Joia trecută, polițiștii de la direcția anti-fraudă, dar și o echipă de experți criminaliști i-au percheziționat casa. În mandatul de percheziție, numele ministrului a fost citat de 23 de ori, iar cel al cancelarului Sebastian Kurz de 42 de ori, lucru care sugerează o posibilă extindere a anchetei.
Procurorii investighează posibilitatea ca, în 2017, Bluumel să fi sprijinit compania de jocuri de noroc într-un lobby pe lângă guvernul italian, în schimbul a 40 de milioane de euro. Actualul cancelar era pe atunci ministru al Afacerilor Externe. Cei doi resping orice fel de acuzație. În afacerea Novomatic, au fost efectuate percheziții la proprietățile foștilor angajați, iar fostul ministru al Finanțelor, Hartwig Loger, este și el suspect. Anchetatorii caută eventuale alte sume acordate de companie unor societăți-satelit, cluburi sau grupuri afiliate partidului lui Kurz. O sursă din interiorul investigației, citată în anonimat de Financial Times, susține că șefii Novomatic comunicau direct cu oficialii guvernamentali, chiar de pe telefoanele personale.
În 2019, un guvern de alianță cu extrema dreaptă, condus tot de Kurz, a picat, în urma unor acuzații similare. Financial Times notează că această anchetă ar putea fi la fel de dăunătoare pentru Kurz, care a încercat să-și asigure succesul în viața politică prin promisiuni de reforme și ”întinerire” și prin renunțarea la nepotism și patronaj politic.
Șeful executivului se confruntă și cu alte probleme: la începutul anului ministrul Muncii și-a dat demisia în urma unui scandal de plagiat, iar economia țării este una dintre cele mai afectate de pandemie din Europa, la care se adaugă eșecul serviciilor de informații de a preveni atacul terorist din noiembrie 2020 de la Viena.
Deocamdată, Kurz își construiește discursul politic pe ideea că toată ancheta este motivată politic, argument care pare a fi acceptat de electorat, observă FT. La începutul săptămânii, i-a acuzat chiar pe procurori că au comis un abuz când au controlat casa ministrului Finanțelor: ”Au atâtea derapaje, încât cred că este nevoie de schimbări acolo. Din 40 de mii de suspecți incluși în anchetele procuraturii, numai 400 au fost condamnați în ultimii ani”, a argumentat acesta. Premierul ia în calcul înființarea unei noi structuri a procuraturii federale, asemănător organismelor din Germania și Elveția, dar o asemenea schimbare ar necesita schimbarea constituției.
Analiza completă pe Financial Times.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.