Aproape 1,3% din populația lumii a fost infectată cu COVID-19, iar peste 2,1 milioane de oameni au murit. Potrivit Worldometers, bilanțul a ajuns la 100.839.430 de cazuri. Țările din întreaga lume se luptă cu noi tulpini ale virusului, dar și cu cantitățile insuficiente de vaccin.
O persoană se infectează la fiecare 7,7 secunde, în medie, de la începutul anului. Aproximativ 668.250 de cazuri au fost raportate în fiecare zi în aceeași perioadă, iar rata globală a mortalității se ridică la 2,15%.
Cele mai afectate țări – Statele Unite, India, Brazilia, Rusia și Regatul Unit – reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile COVID-19 raportate, potrivit unei analize Reuters.
Cu peste 25 de milioane de cazuri, Statele Unite au 25% din toate cazurile raportate de COVID, deși reprezintă doar 4% din populația lumii. SUA au raportat aproape de două ori mai multe decese decât Brazilia, în total aproape 425 de mii.
Fiind cea mai afectată regiune din lume, Europa raportează în prezent un milion de noi infecții la fiecare patru zile și a înregistrat peste 30 de milioane de când a început pandemia. Regiunea Europei de Est, inclusiv țări precum Rusia, Polonia și Ucraina, înregistrează aproape 10% din toate cazurile globale de COVID-19.
În ciuda obținerii timpurii a unor oferte pentru vaccinuri, multe țări europene se confruntă cu întârzieri ale livrărilor atât de la Pfizer, cât și de la AstraZeneca.
În India, țara cu al doilea cel mai mare număr de cazuri, infecțiile sunt în scădere, cu aproape 13.700 de cazuri noi raportate în medie în fiecare zi.
Pe măsură ce națiunile mai bogate avansează cu campanii de vaccinare în masă, Africa încă se luptă pentru a-și asigura aprovizionarea, în timp ce se confruntă cu îngrijorarea privind noile variante mai infecțioase ale virusului identificate pentru prima dată în Africa de Sud și Marea Britanie. Potrivit bilanțului Reuters, țările africane au aproape 3,5 milioane de cazuri și peste 85.000 de decese. Varianta sud-africană, cunoscută și sub numele de 501Y.V2, este cu 50% mai infecțioasă și a fost detectată în cel puțin 20 de țări.
Grafic: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.