Datele prezentate:
În ambele grupuri, injecțiile au fost administrate la 21 de zile distanță. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puțin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că:
- Din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar 8 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
- Din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluție salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR
Pe baza datelor de mai sus, eficacitatea vaccinului a fost calculată la 95%. Eficacitatea în studii clinice este definită matematic prin formula:
(riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate – riscul de îmbolnăvire al populației vaccinate)*100/riscul de îmbolnăvire al populației nevaccinate, unde riscul de îmbolnăvire în cele două grupuri este calculat ca raport între numărul de persoane care s-au îmbolnăvit și numărul total de persoane din acel grup.
Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația…
Publicată de Ministerul Sănătăţii – România pe Luni, 25 ianuarie 2021
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.