Numărul firmelor care au intrat în faliment a scăzut cu 40% anul trecut în Franța și Marea Britanie și cu 25% în medie în Uniunea Europeană. Dar fără intervenția guvernelor naționale, în special prin programele de șomaj tehnic și kurtzarbeit numărul insolvențelor s-ar fi dublat în 2020, potrivit unui studiu realizat de Biroul Național de Cercetări Economice, o organizație americană privată.
În contrast, falimentele din Statele Unite au crescut în al treilea trimestru la cel mai înalt nivel de după criza financiară din 2010, o tendință care se așteaptă să continue și în 2021.
Președintele Biden a propus un nou pachet de sprijin de 1,9 mii de miliarde de dolari pentru a combate recesiunea economică și criza Covid, iar 900 de mii de americani au depus cerere de ajutor de șomaj numai săptămâna trecută.
Cele două situații ridică o întrebare: strategia Europei de a proteja întreprinderile și angajații “cu orice preț” va cimenta o redresare economică sau va lăsa economiile mai puțin competitive și mai dependente de ajutorul guvernului atunci când pandemia se va sfârși?
“O parte din dezastru a fost amânat”, a comentat pentru FT Bert Colijn, economist șef pentru Zona Euro la ING. El a adăugat că va exista o creștere a numărului de falimente, deci și a șomajului, pe măsură ce măsurile de sprijin vor fi retrase.
Analiștii spun că deja programele guvernamentale susțin mii de întreprinderi ineficiente, cu productivitate scăzută, datorii ridicate și o perspectivă ridicată de intrare în încetare de plăți, odată cu normalizarea/creșterea dobânzilor. Se estimează că 10% din companiile din Franța au fost salvate de la faliment datorită fondurilor guvernamentale, potrivit Rexecode, un grup de reflecție economic francez.
Șeful misiunii FMI în Franța susține că lăsarea afacerilor care sunt în pragul falimentului să se stingă va fi esențială, deși dureroasă, pentru a permite sectoarelor competitive să prospere. Un val de falimente “nu este ceva care este neapărat atât de rău”, a spus el. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, s-a angajat însă să mențină sprijinul “atât timp cât va dura criza”.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică îndeamnă guvernele să își ajusteze treptat măsurile de sprijin: “Nerespectarea acestui lucru ar putea împiedica recuperarea prin captarea resurselor în firme zombie, neproductive”.
Majoritatea guvernelor europene au planificat să încheie acordarea ajutoarelor economice în toamna anului trecut, considerând că până atunci pandemia ar fi sub control. Dar un al doilea val epidemic, urmat de apariția noilor tulpini, a forțat politicienii să extinde aceste stimulente.
Analiza integrală pe The New York Times
Foto: Unsplash/Melinda Gimpel
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.