Philip Esformes, vinovat de orchestrarea celei mai mari fraude din domeniul serviciilor medicale din istoria SUA, a executat doar 4 din cei 20 de ani la care fusese condamnat. Trump spune că acesta “și-a petrecut timpul în închisoare rugându-se, iar starea sa de sănătate se degradează”, însă, potrivit The New York Times, Esformes este un apropiat al lui Jared Kushner, ginerele lui Trump.
Un alt caz este cel al lui Judith Negron, condamnată în alt dosar de fraudă cu servicii medicale pentru probleme mentale, care a fost eliberată din închisoare chiar înainte de Crăciun. A executat o pedeapsă de 8 ani de închisoare, deși fusese condamnată la 35 de ani și nu mai este nevoită să plătească despăgubirile de 87 de milioane de dolari, stabilite de instanță. Donald Trump și-a argumentat decizia cu faptul că Negron este “o soție și o mamă care și-a dedicat timpul petrecut în închisoare pentru a-și îmbunătăți viața sa și pe cea a celorlalți deținuți”. Nu există o legătură directă între Trump și Negron. Conform NY Times, aceasta “a avut noroc” să fie închisă cu Marie Johnson, grațiată la insistențele lui Kim Kardashian West. Astfel, Johnson a insistat și ea, ulterior, ca Negron să fie eliberată.
Chiar în ultima zi de mandat, a fost grațiat și Salomon Melgen, proprietarul unor clinici unde pacienții erau diagnosticați cu boli la ochi pe care de fapt nu le aveau și erau apoi operați contra cost pentru afecțiuni inexistente. Clinicile au facturat astfel de proceduri în valoare de 42 de milioane de dolari. Melgen trebuia eliberat abia în 2031. Este cunoscut faptul că acesta a organizat de-a lungul timpului strângeri de fonduri pentru numeroși politicieni din Florida, un fief republican.
“Este o lovitură în plin pentru agenții și procurori care au muncit zi și noapte, sub presiuni enorme, pentru a ajunge să facă dreptate în aceste cazuri și să recupereze miliarde de dolari furate de acești condamnați”, a declarat pentru The New York Times Paul Pelletier, unul dintre procurorii federali care au participat la aceste investigații.
Deși grațierile acordate la final de mandat sunt o practică obișnuită a președinților americani, Donald Trump a depășit toate recordurile în materie, acordând 143 de grațieri și comutări de pedeapsă în dimineața zilei (la ora 1) în care a părăsit Casa Albă, după ce, cu o lună înainte mai semnase alte 40 de astfel de acte. În aceeași noapte el a abrogat și legislația anticorupție (de suprareglementare a lobby-ului politic) pe care el însuși a promovat-o la începutul mandatului, sub sloganul “Curățăm mlaștina [politică]” (Drain the swamp).
Surse alternative: NY Times, Bloomberg
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.