Sarcofagele de lemn, care datează din perioada Noului Regat – între secolele al XVI-lea și al XI-lea î.Hr. – au fost găsite în 52 de puțuri funerare la adâncimi de 10-12 metri, în necropola Saqqara. Suprafețele sicrielor sunt pictate cu scene de zei venerați în perioada respectivă și fragmente din Cartea Morților (în credința vechilor egipteni, aceasta ajuta morții să treacă în cealaltă lume) și datează de acum 2.500 de ani.
Egiptologul Zahi Hawass, conducătorul echipei de arheologi, a spus că ultimele descoperiri ar putea aduce o nouă lumină asupra istoriei Saqqara din timpul Noului Regat. Descoperirea a fost făcută în apropierea piramidei unde este îngropat regele Teti, primul faraon din a șasea dinastie a Vechiului Regat. Oficialitățile egiptene au declarat că s-au găsit și templul funerar al reginei Naert, soția regelui Teti, precum și trei depozite din cărămizi, ofrande, unelte folosite pentru construcția mormântul reginei și a măștii sale funerare.
Saqqara, care găzduiește piramide, mănăstiri antice și chiar locuri de înmormântare a animalelor, este o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis, care a intrat în patrimoniul mondial Unesco.
În noiembrie 2020, Egiptul a anunțat descoperirea a peste 100 de sarcofage intacte și speră că descoperirile arheologice vor stimula turismul, un sector care a suferit șocuri multiple, încă din 2011. Autoritățile vor deschide un nou muzeu pe platoul Gizei, chiar în acest an.
Surse alternative: CNN, The Guardian.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.