La două săptămâni de la Brexit, antreprenorii britanici mai mari sau mai mici se confruntă cu probleme foarte grave. Exportatorii de pește nu prea mai reușesc să vândă mare lucru pe piețele europene, din cauza întârzierilor de la frontieră și spun că Boris Johnson și conservatorii i-au indus în eroare cu privire la Brexit.
Principalele lanțuri de supermarketuri trag semnale de alarmă cu privire la problemele de aprovizionare cu alimente, mai ales în Irlanda de Nord, tot din cauza birocrației și a noilor reguli de la frontieră.
La toate acestea se adaugă costurile suplimentare cauzate de aceste întârzieri, dar și de taxele suplimentare (trei la număr) pe care trebuie să le plătească exportatorii – o taxă de export de 4,50 de lire pentru fiecare colet expediat către UE, una de 5 lire sterline pe colet care acoperă costurile curierilor legate de plata în avans a taxelor de import în țara de destinație și, în al treilea rând, o taxă de cel puțin 14 euro pe colet, stabilită de fiecare țară UE (calculată ca procent din valoarea mărfurilor), plus TVA la destinație.
“Se vor pierde aici locuri de muncă, nu în UE”, a comentat un mic antreprenor pentru The Guardian, arătând că aceste costuri vor diminua profitul, cel puțin la momentul în care fiecare firmă britanică va reuși să își organizeze un depozit de distribuție în interiorul UE, ceea ce presupune însă concedierea unei părți a personalului din UK, pentru a angaja alți oameni în țările UE.
Reportajul integral pe The Guardian
Foto: Sander Crombach/Unsplash
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.