Camera Reprezentanților a început la ora locală 9.30 (16.30, ora României) dezbaterile privind votul de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump, pentru instigare la insurecție împotriva Statelor Unite. Analiștii dau ca sigur un vot “Pentru”, azi, în Camera Reprezentanților, dar procedura prevede apoi judecarea de către Senat.
Donald Trump a mai fost judecat de către Senat și achitat, la începutul anului 2020, fiind primul președinte din istorie supus de două ori procedurii de impeachment. De această dată, situația este însă foarte diferită. Chiar dacă este nevoie de două treimi din voturi, în urma alegerilor recente, democraților le sunt necesare doar 17 voturi ale unor senatori republicani pentru a-l demite pe Donald Trump din funcția de președinte al SUA. Potrivit Axios, deja 12 dintre aceștia erau gata să dea un astfel de vot, înainte ca liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, și Liz Cheney, una dintre cele mai influente deputate republicane din Camera Reprezentanților să-și anunțe ei însăși determinarea de a vota împotriva lui Donald Trump.
Problema este însă că procesele de demitere, prezidate în Senat de șeful Curții Supreme, durează mult, au loc audieri de martori, pledoarii și dezbateri, iar până pe 20 ianuarie (data la care Trump își încheie mandatul) nu mai este timp fizic pentru această procedură în Senat. Presupunând că în Camera Reprezentanților votul va fi (foarte probabil) unul de punere sub acuzare, între experții în drept s-a născut o adevărată dezbatere dacă este constituțional sau nu ca procedura de demitere să continue și după data încheierii mandatului.
Miza, identificată de mai toți analiștii americani, nu ar mai fi atunci îndepărtarea lui Donald Trump din funcție, acesta fiind deja plecat, ci un al doilea vot, ulterior (care este adoptat cu majoritate simplă) ce i-ar interzice lui Donald Trump să mai ocupe în viitor o funcție publică. Dincolo de rușinea unui astfel de verdict pentru actualul președinte, el ar fi astfel neeligibil și nu ar mai putea să candideze la următoarele alegeri, cele din 2024.
Washington Post observă că Joe Biden nu și-a prevăzut alocuțiuni publice pentru astăzi, pe fondul amenințărilor tot mai mari de securitate. Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump nu are cum să aducă mai multă liniște, dar, tocmai de aceea, epilogul său se va prelungi, foarte probabil, mult după data la care Trump va fi părăsit Casa Albă, iar spiritele se vor mai fi calmat.
Surse alternative: Insider, Washington Post, NY Times, Reuters, Axios
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.