Sistemele de blocare electronică a mașinilor cu ajutorul cipurilor montate în telecomandă și fără cheie, proiectate în urmă cu 20 de ani pentru a diminua riscul de furt, au acum un efect invers – tot mai mulți șoferi își uită cheile în automobile, iar acestea sunt mai ușor de furat.
Implementat la sfârșitul anilor 90, inițial sistemul de pornire electronică a redus furturile de mașini. Potrivit datelor FBI, dacă în 1991 autoritățile americane au descoperit peste 1,7 milioane de mașini furate, în anii trecuți numărul scăzuse la jumătate. Problema furtului de mașini părea, în linii mari, rezolvată. Dar șoferii au devenit tot mai neglijenți, iar hoții și-au schimbați metodele, fiind suficient să-i pândească pe cei dintâi când fac opriri scurte și lasă cheia electronică rătăcită prin mașină.
Fenomenul a luat chiar amploare în timpul pandemiei, când lumea s-a axat tot mai mult pe mașina personală pentru deplasări scurte sau pentru a face livrări, notează The New York Times.
Autoritățile se tem acum ca problema autoturismelor furate să nu copleșească secțiile mici de poliție din anumite regiuni. Spre exemplu, în New York City, numărul mașinilor furate a crescut de la 3.988 în 2019 la 6.858 anul trecut. Dintre acestea, jumătate au fost sustrase când motorul încă era pornit. În Los Angeles (California), furtul de mașini a atins apogeul în carantina din primăvara anului trecut, potrivit unui ONG pentru monitorizarea infracțiunilor.
New York Times mai scrie că sunt multe variante prin care o mașină poate deveni pradă ușoară pentru hoți: șoferii fie uită cheia de deblocare înăuntrul vehicului, fie își iau cheia cu ei, dar lasă mașina pornită, dar sunt si hoți care folosesc softuri cu care intră în calculatoarele automobilelor și le deblochează.
Sursa: New York Times.
Sursa foto: Obi Onyeador//Unsplash.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.