Administrația Micilor Afaceri (Small Business Administration – SBA) a făcut public registrul celor care au aplicat pentru împrumuturi nerambursabile în primăvară, dintr-un fond total de 700 de miliarde de dolari, pentru a depăși criza economică provocată de coronavirus. Conform datelor, Organizația Trump nu a fost beneficiar al programului de protecție a salariilor (PPP). Însă NBC News a analizat informațiile și a descoperit că peste 25 de aplicații în cadrul programului au fost făcute de firme care funcționau în clădiri închiriate de la Trump și Kushner, ginerele său. Dintre acestea, 15 au raportat că mai au fie un angajat sau că au încetat activitatea, ceea ce înseamnă că banii primiți de la guvern pentru protejarea locurilor de muncă au ajuns în altă parte.
Spre exemplu, restaurantul Triomphe, găzduit de Trump International Hotel & Tower din orașul New York a împrumutat 2,1 milioane de dolari și a anunțat ulterior că banii nu s-au dus pentru menținerea locurilor de muncă. Alți doi chiriași ai Trump Tower au primit împreună 100 de mii de dolari, dar în final au mai păstrat doar trei angajați. Alți patru chiriași ai lui Kushner au împrumutat 204 mii de dolari, iar acum mai au doar șase angajați.
Reprezentanții Kushner Companies neagă orice acuzație potrivit căreia ar fi beneficiat de pachetul destinat angajaților IMM-urilor și au spus că investigația NBC News este un atac politic. Kimberly Benza, din partea Trump Organization, a spus că grupul a fost exclus de la formele de ajutor PPP, printr-o lege a Senatului. Într-adevăr, prin lege le-a fost interzis firmelor controlate de oficiali guvernamentali și membrilor familiilor acestora să aplice direct pentru schemele de ajutor. Însă nu au existat și reglementări pentru beneficiile indirecte, precum cele identificate de NBC.
Jurnaliștii americani au descoperit și alte nereguli legate de firmele care au aplicat pentru programul de ajutor guvernamental: 100 de împrumuturi s-au dus către firme nu au precizat în ce ramură economică activează, alte 300 de companii ar fi primit fiecare câte 10 milioane de dolari, deși acest plafon putea fi accesat numai de către firme din industria alimentară sau hotelieră.
Lansat pentru a proteja locurile de muncă ale IMM-urilor americane, programul PPP a fost criticat din mai multe motive, cum ar fi faptul că băncile acordau împrumuturi clienților cu care aveau deja relații contractuale, iar persoanele de culoare au reclamat că le este limitat accesul la fonduri. La presiunea restaurantelor, au fost declarate eligibile pentru program firmele cu cel mult 500 de angajați, deși 98% dintre IMM-urile americane au mai puțin de 100 de angajați.
Investigația completă pe NBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.