Oamenii de știință consideră, în prezent, că reinfectarea cu SARS-Cov-2 este rară, dar sunt semnalate tot mai multe astfel de cazuri. Studiile comunității medicale nu sunt în armonie și nu au concluzii general valabile. Astfel, specialiștii se întreabă cât durează răspunsul sistemului imunitar în fața virusului și dacă va dura mai mult în cazul în care va fi stimulat de un vaccin anti-COVID.

Virusologul Chantal Reusken, de la Institutul Național Olandez pentru Sănătate Publică, explică: ”Pacienții pot rămâne cu reziduuri de ARN viral care nu reproduc infecția inițială, fie din cauza unei infecții cu doi viruși simultan, fie pentru că a fost anihilat, dar care nici nu părăsesc complet corpul.”

Paul Moss, hematolog la Universitatea din Birmingham, declară: ”Cele două secvențe de virus apărute la infectare și reinfectare sunt foarte diferite. În unele cazuri, materialul genetic nici nu mai este prezent în corp”.

Maria Elena Bottazi, virolog la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, arată că ”a doua infectare vine cu simptome mai slabe, pentru că în urma celei dintâi, organismul nostru a dezvoltat un răspuns. Așa se explică de ce reinfectările apar destul de rar”.

Cercetările conduse de virusologul Lia van der Hoek, de la Centrul Medical al Universității din Amsterdam, au arătat că o îmbolnăvirile succesive cu coronavirusuri care provoacă răceala obișnuită apar, de regulă, la 12 luni distanță de prima. Crede că și SARS-CoV-2 ar putea urma un tipar similar, deoarece face parte din aceeași familie: ”Ar trebui să ne pregătim de un val de reinfectări, în lunile următoare. Este o veste proastă pentru cei care cred în imunizarea colectivă și îngrijorătoare pentru dezvoltatorii de vaccinuri”.

Alte studii au concluzii mai optimise. În multe cazuri, anticorpii scad substanțial în decurs de câteva luni, dar persistă, chiar și în cazul celor care au avut forme ușoare de coronavirus. ”Numărul anticorpilor pare a fi relativ constant, în decurs de șase luni de la confirmarea bolii”, explică Shane Crotty, de la Institutul pentru Imunologie La Jolla din California.

Alți profesori sunt de părere că răspunsul imunitar în cazurile severe de COVID-19 poate rezista și pentru doi ani de zile: ”Tocmai de aceea, mă aștept ca cele mai multe cazuri de reinfectare să fie asimptomatice. O a doua îmbolnăvire poate fi benefică, în sensul că sistemul se antrenează continuu”, concluzionează Antonio Bertoletti, infecționist la Universitatea din Singapore.

Un studiu al Centrului Medical Suedez din Seattle arată că virusul poate suferi mutații și devine mai periculos sau ”fentează anticorpii”, în cazul unei a doua infectări. Autorii notează că deși a doua îmbolnăvire a fost mai ușoară, sistemul imunitar nu a neutralizat virusul.

Sursa: ScienceMag

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday