Guvernul britanic derulează un program pentru asistarea și monitorizarea persoanelor vulnerabile, care ar putea fi recrutate de organizații extremiste sau teroriste. Persoanele considerate vulnerabile sunt identificate și, pentru fiecare în parte, se întocmește un plan personalizat de recuperare. Datele Ministerului de Interne arată o creștere însemnată a numărului persoanelor cu vârste sub 18 ani monitorizate în acest program, de la 131 în 2014-15, la 682, trei ani mai târziu. Dintre ei, 24 aveau vârste mai mici de zece ani.
Nigel Bromage este un fost adept al unei grupări neonaziste care încearcă acum să-i ajute pe tineri. El a creat și un grup în acest sens, Exit UK: „Cred că acum extrema dreaptă este, probabil, mai puternică decât a fost vreodată în Marea Britanie. Trebuie să ajutăm acum și copiii de nou ani, lucru care m-a șocat”.
A explicat că jocurile video de tip „shooter” și conținutul amuzant de pe rețelele de socializare (memele), se numără printre strategiile folosite de extremiști pentru „a-i atrage” pe copii: „Unul dintre copiii de nouă ani a fost recrutat de fratele său mai mare, care i-a arătat un joc video neonazist extrem de violent. La prima vedere, shooterele folosite par ca orice alt joc de acest gen, însă întotdeauna cei împușcați sunt de altă etnie sau religie. Ele îi atrag pe copii pentru că au grafici video excelente și melodii foarte plăcute. Din păcate, este o unealtă eficientă de recrutare”.
70% dintre persoanele care au primit sprijin din partea Exit UK spun că au fost recrutate online.
O mamă a unii copil de 14 ani a declarat pentru jurnaliștii Sky că fiul său “ar fi ajuns în închisoare, dacă școala nu l-ar fi recomandat programului de combatere a extremismului”. “Componenta patriotică al jocului m-a atras cel mai mult” a declarat o victimă, care recunoaște că după ce a luat contact cu extremismul, a început să-și agreseze verbal o profesoară cu origini pakistaneze.
Știrile cu tineri care comit fapte de natură extremistă apar regulat în Marea Britanie. La începutul lunii, un adolescent de 17 ani a primit o pedeapsă de 5 ani și 6 luni în închisoare pentru că se pregătea să comită un astfel de act. A declarat că eroul său este Adolf Hitler. În octombrie, altul a fost reținut după ce a fabricat o bombă, cu instrucțiuni culese de pe un forum nazist.
Potrivit unui raport al grupul antiterorist Hope Not Hate, cel mai adesea părinții victimelor nu observă nimic suspect la copiii lor.
Surse alternative: Sky News, UK Gov
Foto: Unsplash/ Screen Post
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.