Maia Sandu a obținut aproape 58% din cele 1,6 milioane de voturi exprimate de moldovenii din țară și din străinătate. Aceștia din urmă au făcut cozi lungi în fața consulatelor, Sandu obținând în final peste 92% din cele 262 de mii de voturi trimise de Diaspora.
În vârstă de 48 de ani, Maia Sandu este de profesie economist, având două diplome obținute în Republica Moldova dar și una de master la Harvard (SUA).
A fost trei ani (2012-2015) ministru tehnocrat al Educației, iar ulterior și-a lansat propria plaformă politică (PAS – Partidul Acțiune și Solidaritate), din partea căruia a candidat la alegerile prezidențiale din 2016, pe care le-a pierdut la doar două procente în fața socialistului Igor Dodon.
Din 2016, Maia Sandu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în 2019 a ocupat, pentru doar cinci luni, funcția de prim-ministru.
Sandu are o orientare declarat pro-europeană, fiind susținută deschis inclusiv de politicienii de la București. De altfel, Klaus Iohannis a fost primul șef de stat care a felicitat-o pentru victoria obținută, printr-un mesaj pe Twitter postat puțin după miezul nopții, atunci când rezultatul a devenit clar.
O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii 🇲🇩 au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! RO va rămâne alături de 🇲🇩 în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 15, 2020
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.