Ultimele evoluții:
- Joe Biden s-a distanțat în Pennsylvania, care îi aduce 20 de electori. Mai sunt de numărat voturile din cinci state, dar Biden a adunat deja 273 de electori, din 270 necesari.
- Pentru Donald Trump acesta pare a fi finalul drumului, chiar dacă este de așteptat să NU își recunoască înfrângerea, să conteste rezultatul la Curtea Supremă și să ceară renumărarea voturilor, în Georgia și, eventual, în Arizona sauîn alte state, acolo unde rezultatul este mai mic de 0,5%.
- Biden câștigă președinția SUA și fără Georgia, Arizona sau Nevada, deși conduce în toate aceste state și este posibil să strângă până la final 306 electori.
- Pe de altă parte, Donald Trump a adunat 69 de milioane de voturi, cele mai multe strânse vreodată de un candidat republican și este posibil să joace în continuare un rol în acest partid sau chiar să se pregătească pentru o nouă candidatură în 2024.
- Sunt așteptate declarații ale celor doi candidați.
Conform CNN, Joe Biden și-a asigurat votul a minimum 270 de membri ai Colegiului Electoral, după ce a întors în favoarea sa rezultatul din Pennsylvania, cu tot cu cei 20 electori ai acestui stat. Biden are acum asigurat votul a 273 de electori și conduce și în celelalte trei state importante în care numărătoare nu s-a terminat (Georgia, Arizona și Nevada). La cei 77 de ani ai săi, fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama are șansa de a deveni cel mai vârstnic președinte american și al 46-lea din istorie.
Bătălia electorală în unele state a fost foarte strânsă, iar rezultatele au întârziat, la fel și predicțiile televiziunilor de știri americane, foarte precaute în previzionarea unui învingător, de această dată. Biden a câștigat al 58-lea scrutin prezidențial din istoria SUA după ce a reușit să răstoarne votul în trei state cheie, pe care Donald Trump le-a câștigat în 2016.
Joe Biden s-a impus în 22 state: Massachusetts, Delaware, DC, Maryland, Vermont, New York, New Jersey, Connecticut, Colorado, New Mexico, New Hampshire, California, Washington State, Oregon, Virginia, Minnesota, Rhode Island, Hawai, Wisconsin, Michigan și Pennsylvania.
Donald Trump în 22 de state: West Virginia, Tennesse, Oklahoma, Kentucky, Indianna, Arkansas, South Dakota, North Dakota, Alabama, South Karolina, Louisiana, Utah, Nebraska (4), Kansas, Wyoming, Mississippi, Ohio, Idaho, Florida, Iowa, Texas, Montana.
Încă se mai numără voturi în Georgia, Arizona, Nevada, Maine, Alaska și Carolina de Nord, dar Biden conduce în primele trei, după ce a revenit pe măsură au fost numărate voturile prin corespondență, în timp ce Trump pare că și-a adjudecat Carolina de Nord și Alaska.
Voturile prin corespondență sunt preponderent în favoarea lui Biden, pentru că Partidul Democrat și-a făcut o strategie din îndemnarea alegătorilor să voteze prin poștă, pentru a evita riscurile epidemice, dar și pentru a evita o prezență scăzută la vot din cauza temerilor legate de aceasta. În schimb, Donald Trump și-a îndemnat alegătorii să vină la urne, a acuzat tot timpul faptul că democrații vor să fure alegerile, strategie pe care a adoptat-o și în 2016, înainte de a afla că a câștigat, dar și în campania din acest an și până în zilele de după alegeri când a cerut chiar oprirea numărării voturilor prin corespondență, de la pupitrul Casei Albe, eveniment unic în istoria SUA.
Deși în majoritatea sondajelor de opinie de dinaintea alegerilor Biden era cotat cu șanse mari să câștige aceste alegeri, în cele din urmă cursa electorală a fost mult mai strânsă, în așteptarea voturilor exprimate prin corespondență, care au trebuit numărate manual.
Inițial Donald Trump părea să repete situația din 2016, când și-a adjudecat toate statele indecise, dar asta numai pentru că voturile prin corespondență au fost numărate mai târziu. Scrutinul de anul acesta a fost aparte prin prisma faptului că aproape o sută de milioane (peste 70%) din voturi au fost exprimate anticipat.
Diferența în favoarea lui Biden au făcut-o alegătorii din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, state care în ultimii 32 de ani au fost câștigate de democrați, cu o singură excepție, alegerile din 2016 când Trump s-a impus în fața democratei Hillary Clinton. Georgia este însă cea mai importantă surpriză, un stat în care democrații nu mai câștigaseră din 1992. De altfel, cu excepția Atlantei, Georgia a rămas republicană, iar o explicație pentru succesul de acum poate avea legătură cu protestele din acest an, după ce un tânăr de culoare a fost împuşcat în timpul confruntării cu doi poliţişti albi, care au susţinut că s-a opus arestării.
În primele ore ale dimineții de miercuri în România (după miezul nopții în SUA), voturile exprimate la urne prefigurau o victorie a președintelui Trump în aceste state. Donald Trump chiar s-a proclamat câștigător miercuri dimineață (9:50 ora României) în statele menționate mai sus și în alte state cheie în care numărătoarea nu se încheiase, dar cu ajutorul cărora ar fi obținut un nou mandat de președinte.
În acel moment se contura o victorie a lui Donald Trump, care urma să obțină un al doilea mandat de președinte al SUA, deși contracandidatul său Joe Biden declarase cu două ore înainte (7.30 România) că „suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. O să mai dureze ceva până vor veni toate voturile prin corespondență, dar avem un sentiment ok, în legătură cu situația curentă. Vom aștepta numărătoarea până la ultimul vot”.
După ce s-a trecut la numărarea voturilor prin corespondență, fostul vicepreședinte (în mandatul lui Barack Obama) a început să recupereze teren în statele care în cele din urmă au făcut diferența și i-au adus mandatul de președinte – Wisconsin, Michigan, Georgia și Pennsylvania.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.