Alegerile prezidențiale din Statele Unite au loc la fiecare patru ani și sunt organizate în următoarea zi de după prima luni din noiembrie. Așadar alegerile se țin întotdeauna într-o marți, fără a avea o dată calendaristică fixă. În realitate, urnele se deschid cu mult mai devreme în toate statele, dar nu există o reglementare unitară referitoare la data la care începe votul, așa că în unele state el a început încă de la finalul lunii septembrie, în altele abia de săptămâna trecută.
Nici reglementările legate de încheierea votului nu sunt mai puțin lipsite de controverse, în condițiile în care votul trimis prin poștă poate ajunge și mai târziu decât ziua votării, care anul acesta este azi, 3 noiembrie. Contestat deja în unele state, procesul a fost aprobat de justiție în altele, care vor lua în considerare și voturile aduse de poștă trei zile după această dată. Cum votul prin corespondență a fost unul masiv, anunțarea rezultatului poate întârzia fie și numai din cauza acestui proces până la finalul săptămânii.
În Statele Unite cetățenii sunt obligați să se înregistreze în prealabil, pentru a putea vota. Dar și acest lucru este reglementat diferit, de la stat la stat. Dakota de Nord este singurul stat în care nu este necesară deloc înregistrarea, dar în Oregon înregistrarea este implicită, iar cetățenii pot opta să se înregistreze că NU vor să voteze. Deși în prezent înregistrarea prealabilă a votanților este posibilă on-line în 40 din cele 50 de state, un studiu din 2012 arăta că aproape un sfert din cei 200 de milioane de americani cu drept de vot nu se înregistraseră niciodată pentru procesul electoral. Introdusă în urmă cu 200 de ani pentru a împiedica votul dat de imigranți, procesul de înregistrare este considerat în continuare principala limitare a dreptului de vot în Statele Unite.
De altfel, participarea la vot în Statele Unite este mai mică decât în alte democrații consacrate, în 2016 fiind înregistrate 136 de milioane de voturi, adică o prezență de 55,4%, mai mare decât în 2012 (55,1%), dar mai mică (procentual) decât în 2008 (57,4%). Totuși, dacă în 2016 au fost exprimate cele mai multe voturi din istoria SUA, la alegerile de astăzi estimările dau ca certă o prezentă cuprinsă între 142 și 165 de milioane de voturi (62-75%) ceea ce ar marca un record istoric absolut.
Asta pentru că, în condițiile pandemiei, 98,8 milioane de americani deja au votat, prin poștă sau anticipat, deci cel mult 40% din voturile estimate vor fi acordate efectiv în ziua de 3 noiembrie 2020.
Pe parcursul procesului electoral din Statele Unite echipa Biziday vă ține non-stop la curent cu cele mai relevante evenimente.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.