Raportul de dependenţă demografică, așa cum este el calculat de Eurostat, se referă la ponderea persoanelor care au depășit 65 de ani, față de cele în vârstă de muncă (15-64 de ani).
La nivelul marilor orașe europene, acest raport este de 34%, iar asta înseamnă că la fiecare trei persoane în vârstă de muncă există o persoană de peste 65 de ani. Capitalele, orașele mari și, în special, zonele din jurul acestora tind să atragă un număr mare de tineri. România este printre statele care au un raport de dependență demografică redus în aceste zone (exemplu: Ilfov). Niveluri similare, în apropierea capitalelor din Spania, Irlanda, Cipru, Olanda și Polonia.
În 2018, cele mai mici raporturi de dependență pentru vârstă în UE s-au înregistrat la Rivas-Vaciamadrid (11%) și Valdemoro (14%), ambele aproape de capitala spaniolă Madrid, și Galway în Irlanda (14%).
În orașe precum Botoșani, Suceava, Bistrița, se poate observa un raport de sub 20% al populației de peste 65 de ani. În Italia, raportul depășește 40% în aproape toată țara, ceea ce arată un nivel ridicat de îmbătrânire a populației. Niveluri similare sunt înregistrate și în nordul Spaniei și în centrul Europei.
În 2018, aproape o cincime (19 %) din întreaga populație a Uniunii Europene avea vârsta de 65 de ani sau mai mult. Eurostat estimează că ponderea persoanelor în vârstă de 80 de ani sau mai mult se va dubla până în 2100 și va ajunge la 15% din întreaga populație.
Sursa: Eurostat
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.