Cotația țițeiului Brent a coborât la 36 de dolari pe baril, față de un maxim de 46 de dolari, atins la finalul lunii august, și un minim de sub 20 de dolari, la jumătatea lunii aprilie. Acesta este, de fapt, cel mai mic preț al țițeiului de după prăbușirea din aprilie-mai.

Membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații lor, inclusiv Rusia, vor reduce producția cu aproximativ 7,7 milioane de barili pe zi, într-un pact menit să susțină prețurile.

„Măsurile de blocare anunțate de Marea Britanie și Italia se adaugă la trendul de deteriorare a situației europene. Mulți comercianți se uită acum la SUA și la creșterea ratei lor de infectare și se întreabă dacă Europa oferă modelul de măsuri pentru ceea ce se va întâmpla în SUA în următoarele săptămâni”, a declarat pentru Reuters Michael McCarthy, strateg de piață la CMC Markets din Sydney.

Totuși, comenzile de export pentru mărfurile fabricate în Japonia au crescut pentru prima dată în doi ani, iar activitatea fabricilor din China s-a accelerat în octombrie cu cel mai rapid ritm în aproape un deceniu. La nivel general îngrijorările cu privire la slăbirea cererii și creșterea ofertelor din partea OPEC și SUA au făcut însă ca prețurile petrolului să scadă pentru a doua lună consecutivă în octombrie, cotația petrolul american pierzând 11%, iar Brent 8,5%, față de luna precedentă.

„Preocuparea urgentă pentru piețe este că paralizia politică din SUA va întârzia sau diminua un răspuns fiscal la deteriorarea situației”, a mai spus McCarthy. 

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday