Principalele idei:
- După incidența Marii Recesiuni (2008-2010), marile economii ale lumii au pus accentul pe politici monetare și fiscal-bugetare relaxate (iar nu pe continuitatea și accelerarea reformelor structurale), ceea ce a adâncit decalajele sociale, a favorizat creșterea puternică a Chinei, dar și ascensiunea populismului și desconsiderarea multilateralismului.
- Pandemia reprezintă un șoc exogen fără precedent (în ultimele decenii), dar și o oportunitate pentru adresarea provocărilor structurale – economia mondială să fie mai sustenabilă, mai rezistentă, eficientă și mai echitabilă. Incidența unor șocuri puternice (pandemii, războaie, dezastre naturale) a fost urmată de perioade de ample transformări, atât la nivelul economiei reale, cât și în sfera economiei financiare.
- Sub stresul pandemiei, omenirea descoperă oportunități fără precedent, așa cum ar fi transformarea digitală, accelerarea tranziției spre o economie verde (decarbonizată), reforma fiscalității și reducerea inegalității veniturilor. De asemenea, băncile centrale din SUA și Zona Euro intenționează revizuirea strategiilor de politică monetară, având în vedere perspectivele de persistență a costurilor de finanțare la un nivel redus pe termen mediu și modificarea de paradigmă în ceea ce privește finanțele publice (dată fiind natura sanitară a șocului)
- Privind strict din perspectiva economiei mondiale, incidența pandemiei poate reprezenta o oportunitate pentru reforma și consolidarea rolului instituțiilor internaționale și resetarea relațiilor dintre principalele blocuri economice ale lumii, mai ales în contextul provocărilor și divergențelor acumulate înainte de incidența pandemiei.
- Dolarul și-a consolidat rolul de principală monedă a sistemului internațional în ultimii ani, ponderea în totalul rezervelor internaționale situându-se la aproximativ 57% în prezent. Ponderea yuan-ului chinezesc în rezervele internaționale este foarte redusă cu toate că în ultimii ani am asistat la creșterea puternică a Chinei (decalajul de PIB nominal față de SUA s-a atenuat până la 5.4 mii de miliarde USD), inclusiv pe fondul tendinței de depreciere a dolarului.
- Trasând o paralelă cu perioada de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, resetarea ordinii economice mondiale nu se poate realiza automat, depinde în primul rând de lansarea negocierilor între reprezentanții principalelor blocuri economice ale lumii – SUA, China, UE, Japonia, cât și cu principalii producători de hidrocarburi (inclusiv Rusia și Arabia Saudită). Traseul spre un model de creștere economică durabilă și decarbonizată nu se poate realiza fără implicarea acestor țări.
- În perioada postpandemie ideea lansată de Președintele Franței în 2018 (de creare a armatei europene) ar putea prinde contur.
Analiza integrală BT
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.