Financial Times scrie că Germania a avut o serie de provocări geopolitice în ultimii ani – agresiunea rusă la granița UE (Ucraina), ascensiunea Chinei sau conflictul în estul Mediteranei, provocat de Turcia, sunt doar trei dintre ele, dar cea mai mare dintre toate a fost alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA.
Cancelarul Angela Merkel nu a reușit niciodată să colaboreze cu Trump așa cum a făcut-o cu George W. Bush și Barack Obama. Trump este primul președinte american de după război care nu a făcut o vizită de stat în Germania în primul său mandat. Totuși, problemele Berlinului cu Washingtonul depășesc relația dintre cei doi lideri și se extind pe culoarul politic.
Comunitatea de apărare este profund copleșită de faptul că Germania nu cheltuiește mai mult de 1,5% din produsul său intern brut pentru apărare. Desigur, un al doilea mandat pentru Donald Trump ar avea un impact total diferit asupra relațiilor SUA-Germania, decât ar avea o președinție a lui Biden. Trump ar depune eforturi pentru a retrage SUA din războaiele din Afganistan și Orientul Mijlociu și ar scoate trupele americane din Europa. Nu este exclus nici să spere să facă un aliat din Rusia împotriva Chinei, iar toate aceste ipoteze ar duce cu certitudine spre sfârșitul NATO.
Oricare ar fi rezultatul scrutinului prezidențial din SUA, sarcina de a se transforma în ancora de securitate a Europei revine Germaniei, cea mai puternică țară europeană.
Oficialii germani nu avansează prea alert cu acest deziderat. „Germania nu este pregătită pentru acest lucru”, spune Norbert Röttgen, președintele comisiei pentru afaceri externe a Bundestag. Totuși, există un nou sentiment al urgenței la Berlin. În vară, Germania a susținut un program masiv de recuperare economică după pandemie, dar și noi sancțiuni împotriva unor personalități de rang înalt ale Kremlinului după încercarea de asasinare a liderului opoziției ruse Alexei Navalny. Totodată, au în vedere o lege care ar interzice furnizorul chinez de telecomunicații Huawei din rețeaua 5G a Germaniei.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a susținut săptămâna trecută un discurs în care a spus că Germania va trebui să devină un „furnizor strategic” de securitate și să joace un rol mai important în vecinătățile europene.
Analiza completă pe Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.