PhiSat-1, un satelit de mărimea unei cutii de cereale, a decolat pe 2 septembrie, iar misiunea sa este de a monitoriza gheața polară și umiditatea solului. Satelitul este creat de Agenția Spațială Europeană (ESA), gigantul Intel și compania irlandeză de robotică Ubotica. Deși proiectul a fost finalizat încă din luna mai a anului trecut, lansarea programată pentru septembrie 2019 a eșuat.
Satelitul șterge automat fotografiile pe care le consideră neclare. Dacă AI detectează că mai mult de 70% dintr-o fotografie este ascunsă de nori, imaginea este ștearsă. Directorul tehnologic Ubotica, Aubrey Dunne, spune că două treimi din suprafața Pământului este în mod normal acoperită de nori, iar acest lucru înseamnă că AI șterge numeroase astfel de înregistrări și nu mai folosește puterea de procesare trimițând fotografii inutile oamenilor de știință. Totodată, poate comprima mai multe imagini în care apar și nori într-una singură în care norii sunt eliminați de AI.
Un asemenea sistem poate accelera masiv alertele prin satelit pentru dezastre. Dunne spune că Ubotica lucrează deja la adaptarea tehnologiei pentru a construi sateliți ce pot detecta automat, în doar câteva minunte, incendii de pădure, incidente care au loc în oceane (inclusiv deversări de petrol) și pot afla date despre starea pădurilor și a junglelor.
PhiSat-1 folosește o formă ajustat a cipului Intel Myriad 2, un cip comercial găsit și în anumite modele de drone. Totuși, pentru acest proiect, cipul a fost testat în cel mai mare accelerator de particule de pe Pământ, CERN din Elveția.
Gianluca Furano, expert în cadrul ESA, spune că implementarea inteligenței artificiale pe sateliți este foarte diferită față de ceea ce presupune tehnologia AI folosită pe dispozitivele de pe Pâmânt. „Orice reparație, actualizări software sau upgrade-uri sunt mult mai dificile”, explică acesta. „Avem nevoie disperată de AI în spațiu”, a mai spus Furano, adăugând că tehnologia aflată pe orbită este, în medie, în urmă cu 15 ani față de puterea de procesare a smartphone-urilor.
Sursă: Business Insider
Foto: Intel
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.