Potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), în cel puțin 13 țări din Europa a crescut procentul de pozitivare pentru coronavirus, în rândul persoanelor de peste 65 de ani, numai în ultima săptămână. Potrivit datelor centralizate de OMS până la finalul lunii august, 88% dintre pacienții COVID decedați în Europa aveau peste 65 de ani.
Prin creșterea numărului vârstnicilor infectați cu coronavirus, crește și presiunea pe sistemele de sănătate, pentru că aceștia sunt o categorie vulnerabilă. Specialiștii se tem ca țările Europei să nu ajungă în punctul în care se aflau Spania și Italia în luni de primăvară, când spitalele erau pline.
În Cehia, cei cu vârste de peste 65 de ani reprezintă doar 14% din totalul celor infectați, însă 94% din totalul celor decedați. În Marea Britanie a crescut de patru ori numărul bătrânilor confirmați cu coronavirus, față de începutul lunii septembrie, iar Germania anunță o situație asemănătoare. În Franța, s-a triplat numărul bătrânilor confirmați cu COVID, în numai șase săptămâni. Iar în Spania, media de vârstă a persoanelor infectate a crescut din nou în ultimele două luni, după scăderea din lunile de vară.
Mai multe țări consideră acum eșuată strategia de protejare a grupurilor vulnerabile în fața virusului (cum sunt bătrânii) și ridicarea restricțiilor pentru celelalte persoane. Irlanda, de exemplu, a impus de miercuri carantina pentru toată populația, pentru șase săptămâni, iar de vineri va începe carantina și în Țara Galilor.
Doar în Suedia, care în urmă cu o lună a sfătuit persoanele în vârstă să evite contactul cu cei cu care nu locuiesc, șeful Agenției de Sănătate Publică a spus că acestea au fost mult prea afectate de izolare și le-a sfătuit să răspecte aceleași reguli de precauție ca toți ceilalți cetățeni.
Experții susțin că restricțiile de tipul carantinei sunt necesare pentru protejarea celor slabi în fața virusului: „Dacă în lunile de vară se îmbolnăveau mai mulți tineri, odată cu începerea toamnei identificăm tot mai multe persoane în vârstă care sunt infectate. Asta se traduce în tot mai multe spitalizări, dar și creșterea numărului de decese” explică Patrick Vallance, consilier științific șef al UK.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.