FMI previzionează că prețurile petrolului vor rămâne apropiate de nivelul actual (40 de dolari/baril) la începutul anului 2021, iar pe întreg parcursul său vor fluctua între 40 și 50 de dolari pe baril, mult sub nivelul de 70 de dolari/baril la care se vindea țițeiul (Brent) la începutul anului 2020. Deși prețurile și-au mai revenit după colapsul din luna mai, ele se mențin la un nivel scăzut, din cauza incertitudinilor legate de recuperarea economică globală.
Cum țițeiul este cel mai important factor pentru recuperarea economică a exportatorilor de petrol, în special state precum Arabia Saudită, Irak, Iran, EAU, Bahrain și Kuweit, FMI a înrăutățit estimarea economică pentru acest an cu 1,3% la -4,1% pentru Asia Centrală, și de -6% pentru țările din Golful Persic.
Perspectiva cererii de petrol rămâne sumbră pe fondul noului val de coronavirus. În septembrie, Agenția Internațională pentru Energie și-a redus estimările pentru cererea mondială de petrol la 91,7 milioane de barili pe zi în acest an, cu 8,4 milioane de barili pe zi mai mică decât media anului trecut. Estimările OPEC (țările exportatoare de petrol) sunt chiar mai pesimiste, organizația calculând o reducere cu 10% a cererii de țiței pentru 2020.
Sursă: FMI
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.