Cercetătorii Universității Cornell au analizat circa 38 de milioane de articole de presă în limba engleză, din toată lumea. Menționări sau citate ale președintelui american apar în 38% dintre articolele care conțin, sub o formă sau alta, informații false despre coronavirus.
„Marea noastră surpriză a fost să constatăm că Trump este singurul nume de care sunt legate cele mai multe dezinformări despre coronavirus”, a declarat Sarah Evanega, autorul principal al studiului.
Totuși, din totalul articolelor doar 1,1 milioane (mai puțin de 3%) conțineau informații false. După ce au identificat 11 teme ale dezinformării, cercetătorii au urmărit evoluția mediatizării acestor tendințe. Subiectul cel mai frecvent a fost cel legat de „tratamentele minune” promovate chiar de Trump, așa cum ar fi pastilele anti-malarie sau dezinfectantul injectat.
Spre exemplu, pe 24 aprilie, la o zi după ce Trump a lansat ideea că un leac pentru COVID poate fi combinația dintre dezinfectanți și lumini ultraviolete, au apărut peste 30 de mii de articole despre „tratamentul-minune”. Alte aproape 300 de mii de articole s-au referit la alte „tratamente minune”
Au fost identificate peste 11 mii de articole eronate despre faptul că „Anthony Fauci exagerează gravitatea virusului pentru a alimenta nevoia unui vaccin, de pe urma căruia să profite producătorii de medicamente” și încă 40 de mii de articole referitoare la faptul că virusul a fost creat de Partidul Democrat pentru a distrage atenția de la procesul de destituire a lui Trump.
Dr. Joshua Sharfstein, prodecan al Școlii pentru Sănătate Publică de la Universitatea Johns Hopkins a conchis că „dezinformarea este motivul pentru care SUA stă mai prost în privința controlului pandemiei, față de alte state”.
Sursă alternativă: New York Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.