Potrivit unui sondaj efectuat de Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă), în iulie, 10% dintre persoanele din Uniunea Europeană care lucrau înainte de pandemie au devenit inactivi. Opt procente dintre persoane au devenit inactive deoarece și-au pierdut locul de muncă, iar 2% dintre respondenţi sunt acum inactivi deoarece fie s-au pensionat, fie au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap sau au devenit casnici și studenţi.
Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent sunt nou angajați de când a început pandemia.
La nivelul UE, 8% dintre persoane au devenit inactive deoarece și-au pierdut locul de muncă.
Cei mai mulți dintre angajații care și-au pierdut locul de muncă de la începutul pandemiei sunt din Spania (16%), Cipru (15%) și Grecia (14%), în timp ce în șase țări, această proporție a fost de 5% sau mai puțin (Germania, Cehia, Slovacia, Malta, Olanda și Suedia). În România, 9% dintre angajați spun că au rămas șomeri în această perioadă, la acelaşi nivel cu Franţa, Portugalia, Irlanda, Lituania, Polonia şi Croaţia.
Femeile tinere (18-34 de ani) și persoanele care desfășoară activități independente au fost cei mai vulnerabili în privința locului de muncă. 11% dintre tinere au devenit șomere în această perioadă.
Sursa: Eurofound.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.