Potrivit raportului publicat de Centrul European pentru Prevenirea Bolilor în legătură cu situația epidemiologică din Uniunea Europeană și Marea Britanie, pandemia de Covid-19 are o evoluție în creștere în Europa.
Situația este însă diferită: unele state au o evoluție stabilă, cu riscuri mici pentru populație (Belgia, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Polonia și Suedia), în timp ce în altele tendințele sunt îngrijorătoare.
O astfel de evoluție negativă, atât privind numărul de infectări, cât și cel al persoanelor spitalizate și a ratelor crescute de deces a fost marcată începând cu 13 septembrie, în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Malta, România și Spania. În unele zone locale sau regionale ale acestor țări, sistemul medical este deja sub presiune, precizează Centrul European.
„Implementarea unor măsuri mai stricte, care s-au dovedit a fi eficiente în combaterea epidemiei în UE în primăvara anului 2020, pare a fi singura strategie disponibilă care ar putea asigura un impact moderat (spre deosebire de mare) al bolii asupra cetățenilor”, arată Centrul European pentru Prevenirea Bolilor
Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Noua evaluare a riscurilor de astăzi ne arată în mod clar că nu putem lăsa garda jos. Având în vedere că unele state membre au înregistrat un număr mai mare de cazuri decât în perioada de vârf din martie, este clar că această criză nu a rămas în spatele nostru. Suntem într-un moment decisiv și toată lumea trebuie să acționeze decisiv și să folosească instrumentele pe care le avem. Aceasta înseamnă că toate statele membre trebuie să fie pregătite să implementeze măsuri de control imediat”.
Evaluarea riscurilor făcută de autorități constată că intervențiile precum distanțarea fizică, igiena și utilizarea măștilor faciale s-au dovedit a nu fi suficiente pentru a reduce sau controla expunerea. Situația epidemiologică actuală prezintă un risc din ce în ce mai mare pentru grupurile de risc și pentru lucrătorii din domeniul sănătății. Centrul European solicită „acțiuni imediate de sănătate publică”.
Surse: raport ECDC, comunicat Comisia Europeană
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.