Comisia a demarat exerciții de testare între serverele back-end ale aplicațiilor oficiale ale Republicii Cehe, Danemarcei, Germaniei, Irlandei, Italiei și Letoniei și un server-pasarelă nou-înființat.
În lupta împotriva coronavirusului, majoritatea statelor membre au lansat sau prevăd să lanseze o aplicație națională de depistare a contacților și de avertizare. Pasarela de interoperabilitate este o infrastructură digitală care asigură comunicarea de informații între serverele back-end ale aplicațiilor naționale și va garanta faptul că aceste aplicații vor funcționa fără probleme și la nivel transfrontalier. Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicație și vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar și atunci când călătoresc în străinătate.
Pasarela va primi și va transmite în mod eficace identificatorii între aplicațiile naționale pentru a reduce la minimum cantitatea de date transferate și a reduce, astfel, consumul de date al utilizatorilor. Pasarela nu va trata nicio altă informație în afară de cele generate de aplicațiile naționale. Informațiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum și stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecțiilor. Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a afirmat: „Numeroase state membre au lansat aplicații naționale de depistare a contacților și de avertizare. Acum este timpul ca acestea să interacționeze între ele. Călătoriile și schimburile interpersonale se află în centrul proiectului european și al pieței unice. Pasarela de interoperabilitate va facilita aceste călătorii și schimburi în această perioadă de pandemie și va salva vieți.”
Aceasta este concepută și creată de T-Systems și SAP și va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, aceasta va începe să fie operațională în luna octombrie.
Instituirea de către Comisie a pasarelei de interoperabilitate respectă acordul statelor membre cu privire la specificațiile tehnice, pentru a oferi o soluție europeană care să asigure schimburi de informații sigure între serverele back-end ale aplicațiilor naționale de depistare a contacților și de avertizare, pe baza unei arhitecturi descentralizate. Pasarela de interoperabilitate conectează aproape toate aplicațiile de acest tip lansate în UE.
Sursă: comunicat oficial
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.