Pasul anual de creștere al soldului creditelor în lei contractate de populație s-a redus de la +14% în februarie, la +10% în iulie, chiar în condițiile în care din martie și până în mai 2020 peste 260 de mii de cetățeni ceruseră amânarea plății ratelor, din cauza pandemiei.
Astfel, în ultimele cinci luni, datoria totală (în lei și valută) a populației către bănci a crescut cu doar două miliarde de lei, față de o creștere de aproape 6 miliarde de lei, în cele șapte luni anterioare declanșării pandemiei de coronavirus. De fapt, românii au preferat să își închidă cât mai multe credite în valută, o tendință care se simțea oricum și înainte de luna februarie 2020, dar ritmul s-a accelerat.
În același timp, stimulat și de reducerea cheltuielilor din cauza restricțiiilor impuse de autorități, ritmul economisirii a crescut semnificativ, din martie și până în iulie depozitele populației crescând cu 13,2 miliarde de lei. Jumătate din această sumă a mers însă în depozite în valută, sugerând și o anumită anxietate legată de cursul de schimb, care a fost însă foarte stabil în această perioadă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.