Conduși de Jeremy Faust, medic ATI la un spital din Boston și profesor la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, cercetătorii au pornit de la numărul deceselor, indiferent de cauză, înregistrate la New York în toamna anului 1918. Orașul avea pe atunci 5,5 milioane de locuitori, iar în octombrie și noiembrie 1918, când Gripa Spaniolă a atins vârful deceselor, în New York City 31.598 de persoane (indiferent de cauză), o mortalitate de 2,8 ori mai mare decât în aceleași luni din perioada 1914-1918.
Acum, când New York City are 8,28 de milioane de locuitori, între 11 martie și 11 mai 2020, au decedat 33.465 de persoane, de 4,15 ori mai multe decât media aceleiași perioade din anii 2017, 2018 și 2019.
Asta înseamnă că în debutul pandemiei de coronavirus din 2020 la New York au murit (indiferent de cauză) 202 persoane la suta de mii de locuitori, ceea ce reprezintă 70% din cele 287 de decese la suta de mii de locuitori, înregistrate în același oraș în vârful pandemiei de Gripă Spaniolă din 1918.
Limita studiului, recunoscută și de autorii acestuia constă în faptul că nu există date exacte care ar putea permite rata de răspândire și periculozitatea celor două virusuri, în condițiile în care și capacitatea de reacție a sistemului medical este foarte diferită, după o sută de ani.
“Coronavirusul pare să fi fost un șoc mai mare pentru sistemul nostru medical, în condițiile în care progresele făcute în o sută de ani în domeniul igienei, al medicației și al sănătății publice au făcut ca în 2020 să pornim cu o rată a deceselor cauzate de virus mai mică. Nu știm cu adevărat dacă pandemia din 1918 sau cea de COVID-19 este mai mortală. Poate ceea ce s-a întâmplat la New York în primăvara aceasta, înainte de introducerea carantinei sau a purtării măștilor a fost ciudat, sau poate că cifrele vor continua să crească ușor, la fel ca 1918, până când va fi găsit un vaccin eficient”, a comentat doctorul Jeremy Faust.
Studiul a fost publicat pe 13 august în prestigiosul Jurnal al Asociației Medicale Americane (JAMA).
Sursa: LiveScience, JAMA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.