Bazându-se pe observațiile telescopului spațial Hubble, oamenii de știință de la NASA spun că steaua este mai puțin vizibilă de pe Pământ, chiar dacă strălucește la fel. Betelgeuse a aruncat un nor imens, fierbinte și dens de material în spațiu, care răcindu-se a format un nor imens de praf, un fel de scut care diminuează astfel lumina stelei și o face să pară mai puțin strălucitoare de pe Pământ.
Scăderea luminozității a început în octombrie anul trecut și până la jumătatea lunii februarie a pierdut mai mult de două treimi din strălucirea sa. În intervalul 7-13 februarie 2020 a atins cel mai scăzut nivel de luminozitate pe care l-a avut vreodată, iar apoi străluicrea stelei a început să crească, revenind în aprilie la luminositate obișnuită. Însă cercetătorii nu exclud posibilitatea ca Betelgeuse să se întunece din nou.
Oamenii de știință suspectează că Betelgeuse se apropie de sfârșitul ciclului său de viață, relativ curând în termeni cosmici, când își va folosi combustibilul nuclear și va exploda, într-un eveniment cunoscut sub numele de supernova.
„Sincer, nu știm cu siguranță cât de curând va trece Betelgeuse la supernova. Probabil nu se va întâmpla în timpul vieții noastre. Dar, nu știm cum se comportă o stea cu o săptămână înainte sau cu o noapte înainte de a exploda”, a spus astrofizicianul Andrea Dupree, coordonatorul studiului.
Betelgeuse este un supergiant roșu, cel mai mare tip de stea, cu o dimensiune de peste zece ori mai mare decât soarele nostru. Eventuala ei explozie ar arunca în spațiu cantități mari de elemente grele, inclusiv carbon, oxigen, calciu și fier, care devin apoi blocuri de construcție ale noilor generații de stele.
Betelgeuse este amplasat relativ aproape de sistemul nostru solar, la aproximativ 725 de ani lumină.
Sursă: NASA
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.