Președintele Iohannis s-a întâlnit, de la ora 15, cu premierul Ludovic Orban și mai mulți membri ai cabinetului acestuia. Tema de discuție a fost redeschiderea noului an școlar. La finalul ședinței, președintele a susținut o conferință de presă.
Președintele a anunțat că anul școlar începe la date de 14 septembrie. De asemenea, a anunțat că decizia de redeschidere fizică a școlilor se va lua de către autoritățile locale, în funcție de situația epidemiologică de la acea vreme, după mai multe scenarii (verde, galben, roșu).
Principalele declarații:
- Vă comunic datele cele mai importante pe care le avem acum și deciziile care au fost luate astăzi. În săptămânile care urmează vor fi detaliate.
- Primul lucru, important pentru elevi și părinți. Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge efectiv, fizic la școală.
- Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, localitate, s-au elaborat 3 scenarii în funcție de numărul de bolnavi de acolo.
- Foarte important, felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local. Decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă unitatea va funcționa după scenariul unu, doi sau trei.
- Aceste criterii sunt mai general valabile, fiind folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.
- Scenariul verde = în localitate e mai puțin de o persoană în medie detectată cu COVID în ultimele 14 zile, raportat la mia delocuitori
- Scenariul galben = 1-3 persoane detectate în medie în ultimele 14 zile, la mia de locuitori
- Scenariul roșu = mai mult de 3 bolnavi noi în localitatea respectivă, la mia de locuitori, în medie, în ultimele 14 zile
- Important de știut: învățământul online e acceptat ca cel normal, se predă materie, lucrurile merg mai departe, când nu se pot ține cursuri fizice. E acceptat ca formă de învățământ. Evident, pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la ele, se vor publica. Implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție și multe alte lucruri.
- Rețineți aspectele cele mai importante. Anul școlar începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor merg efectiv la școală. Punem accent pe învățământ de calitate, siguranța și sănătatea elevilor. Decizia, dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pe fiecare școală în parte la nivel de județ. La propunerea școlii, a ISJ și se decide cu factorii din Comandamentul Județean.
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/305481740515741/?v=305481740515741
În continuare, președintele a răspuns întrebărilor adresate de jurnaliști:
- Întrebare (Î): Vorbim de cazuri la mia de locuitori? În București media s-ar încadra în scenariul roșu.
Răspuns (R): Bucureștiul se încadrează în scenariul verde. Majoritatea intră pe acest scenariu. Un număr de câteva sute de localități, la momentul acesta la care vorbim, ca exemplu, sunt câteva sute care intră în scenariul galben și sunt numai 50 care astăzi s-ar încadra în roșu. Dacă numărul de cazuri crește se va închide școala pe localitate sau cartier, nu se va închide pe ansamblu. Este vorba de cazuri noi, din media ultimelor 14 zile per mia de locuitori. - Î: Am văzut că ați explicat cazurile. E un model pur românesc? Cât de des se vor face analizele? Sunt foarte bine puse la punct? Se analizează la centru sau doar pe plan local
R: Aceste analize vor fi foarte detaliate, se vor face permanent, actualiza permanent. E important ca datele să fie obiective și criteriile să fie aplicabile. Da, vom avea situația când în unele localități școala se va face online, iar în altele absolut normal fiindcă acolo ar fi puține cazuri. De aceea, împărțirea pe scenarii e folosită și la noi. - Î: Am avut și azi peste 1300 de infectări. Se întâmpla asta și pentru că o parte dintre cetățeni nu respectă regulile. V-aș ruga să faceți un exercițiu, ce i-ați spune unui cetățean care neglijează regulile?
R: E extrem de important să respectăm cu toții acest norme. Respectarea lor este singura modalitate prin care putem îngrădi răspândirea epidemiei. Autoritățile trebuie să-și facă treaba lor dar răspândirea epidemiei poate fi oprită numai de noi. - Î: Ce se întâmplă cu părinții dacă copiii vor face școala online?
R: E în discuție un scenariu similar cu cel din starea de urgență, când părinții vor primi un ajutor. Totuși, nu se poate lua o măsură care privește pe toți, dar se va lucra rapid la un scenariu ce poate fi pus în practică pentru a veni și în sprijinul părinților. - Î: Ne-ați prezentat cele 3 scenarii. Ați spus că cele mai multe localități vor fi în cel verde. În acest context e sigur ca în 27 septembrie să se meargă la vot?
R: Nu trebuie să facem o confuzie între școală și votare. Cea de școală e complexă, implică un număr mare de copii, de cadre didactice. Cea de votare trebuie să respecte și ea normele stabilite de către Ministerul Sănătății, dar e clar că spațiile se vor dezinfecta și înainte și după. Da, în condițiile în care vom avea toate aceste norme în vigoare votarea poate să fie o activitate sigură. - Î: Pentru că vor fi localități în scenariul roșu considerați că școala online poate înlocui cu succes școala clasica?
R: Cu siguranță cea online nu e egală cu școala în clasă, dar pentru o perioadă scurtă de timp poate să țină loc. Scenariile se actualizează permanent. Pentru a nu pierde firul și materia, online-ul care va fi pregătit mult mai bine decât a fost pentru starea de urgență va ține loc învățământului în clasă. - Î: Aveți un plan stabilit dacă crește numărul infectărilor?
R: Ne preocupă chestiunea. E unul dintre motivele pentru care am făcut atâtea apeluri. PSD a tras de timp și s-a creat un vid legislativ, iar multe săptămâni mii de oameni bolnavi au ieșit din spital. Acum trebuie să revenim la normalitate. Nu știe nimeni cum va evalua pandemia. Noi considerăm un scenariu în care nu va fi mai rău decât acum. Evident că dacă cresc foarte tare cazurile vom amâna începerea anului școlar, dar e o decizie care se va lua foarte aproape de 14 septembrie. Deocamdată scenariul luat în calcul e că școala începe. - Î: Au existat multe probleme cu școala online. Elevii trebuie să primească acele tablete. Ce se întâmplă cu copiii care nu au acces la internet sau orice alt sistem. E foarte scurt timpul.
R: Guvernul și ministerul lucrează cu viteză maximă. Sunt convins că aceste chestiuni se vor rezolva. - Î: În cazul unui scenariu roșu, cine va învăța elevii să lucreze de pe tabletă?
R: În fiecare școală se vor lua măsurile ce se impun. Generația tânără folosește cu mare îndemânare aceste instrumente noi, dar unde nu există această pricepere sunt convins că învățătorii se vor ocupa. - Î: Se va face această analiză la fiecare două săptămâni?
R: Nu, actualizarea datelor se face zilnic. Doar criteriul e media ultimelor 14 zile, nu se face aaliza din 14 în 14 zile. Analiza se face zilnic, pe baza acelor date. Fiecare comandament județean va evalua situația. Într-o localitate unde nu sunt bolnavi comitetul se va aduna când apar cazuri ce trebuie luate în considerare. Nici în scenariul roșu nu stăm 14 zile, imediat ce condițiile sunt bune se va lua decizia și scoala va reîncepe. - Î: În urmă cu un an discutați în CSAT lupta cu clanurile interlope. Ieri s-a ajuns la crimă, azi un parastas cu sute de persoane fără mască. Cum poate fi stopat fenomenul?
R: Putem vedea că există o preocupare serioasă și la Interne, și la marile Parchete și Ministerul Justiției. Nu se poate repara ușor ce s-a stricat în 30 de ani. Sau, dacă vreți să fiu mai concret, să ne amintim cu tristețe de cei 3 ani de guvernare PSD când a încercat cu toată forța să distrugă legile justiției, să apere penalii. Asta se vede acum pe străzi. În Parlament e aceeași majoritate PSD-istă. Nu ne face să ne oprim, vom merge mai departe pentru a pune lucrurile la locul lor, ca infractorii să fie la pușcărie și oamenii cinstiți să fie apărați de instituțiile statului, nu invers. - Î: S-a vorbit despre elevi, mai ales despre cei din rural. Să vorbim și despre profesori. Ce se întâmplă cu cei care nu au acces la internet?
R: Se lucrează foarte intens pentru a îmbunătăți accesul la Internet. Acolo unde nu se găsesc rapid soluții vor fi găsite soluții care sunt accesibile și celor care nicicum nu ajung la online, cum ar fi învățământul prin TV. - Î: Profesorii vor mai beneficia de majorarea garantată de legea salarizării?
R: Această discuție trebuie purtată la nivel de guvern. Sunt convins că guvernanții vor veni cât de repede cu un răspuns. - Î: Mai e doar o lună de începerea școlii. Nu avem gata tabletele, manualele, biblioteca școlară virtuală iar doar 20 de mii de cadre didactice sunt formate pentru acest program. Cum evaluați prestația guvernului pe acest segment?
R: Vedeți, din aceste motive am avut marea ședință de azi. Și eu vreau să mă asigur că se vor rezolva cât se poate de multe din probleme. Pe mine mă interesează foarte mult cum începe școala. Da, în alte domenii mai e foarte mult de lucru. - Î: Concret, schimbați ceva la formarea cadrelor didactice?
R: Se pregătesc formate pentru platforme online, stagii, o bună parte se vor pune în practică. - Î: Măsurile de distanțare vor presupune probabil nevoia de spații suplimentare și personal didactic suplimentar. Există acum un număr suficient de profesori și învățători ca să se asigure respectarea măsurilor?
R: Multe din probleme trebuie rezolvate local. Direcțiunea, consiliul trebuie să ia măsuri. Da, atunci când va fi nevoie să se lucreze în ture suplimentare e clar că se va preda în ore suplimentare. E greu de imaginat că se pot angaja pentru o lună sau două cadre didactice în plus. Soluția nu poate fi dictată de la centru, e nevoie de un cadru legal potrivit. Finanțarea școlilor e împărțită între autoritățile locale dar plata e la cele centrale. Se va face un calcul ca să se țină cont la rectificare. - Î: 10 august. Precum bine știți clasarea dosarului a stârnit consternare. Ordonanța de infirmare a clasării arată mai multe probleme. Întrebarea mea se leagă de numirea doamnei Hossu. Au existat critici. Considerați că numirea doamnei la șefia DIICOT a fost o greșeală?
R: În primul rând dați-mi voie să constat că dosarul a fost întors, ceea ce e un lucru bun. Acum o săptămână m-a întrebat cineva ce părere am și am spus că personal mi-aș dori să se cerceteze mai în detaliu. Persoana menționată a decis asta și mi se pare un lucru bun. Dacă aș da timpul înapoi mi-aș fi dorit să nu există guvernarea pesedistă care a considerat că e un lucru bun să-i bată și să-i gazeze pe români. E important să se facă lumină. Important pentru mine e ca adevărații vinovați să fie trași la răspundere. Am încredere în Justiție, sunt convins că cei responsabili vor fi trași la răspundere. - Î: În calitate de președinte considerați că predarea online asigură dreptul constituțional la educație?
R: Răspunsul e clar da. Să privim în context, suntem în plină pandemie. Nu facem asta fiindcă vrem să experimentăm cu copiii noștri. Sunt convins că predarea online va fi din ce în ce mai performantă.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.