Institutul Francez de Statistică a comparat numărul persoanelor decedate (indiferent de cauze) la nivel european și în 21 de țări care oferă statistici în timp real. România nu este printre acestea. Perioada analizată este cea în care epidemia de coronavirus a atins vârful la nivel european, dar deși datele se referă la toate decesele nu numai la cele înregistrate oficial ca fiind cauzate de COVID-19, ele pot fi relevante pentru a ilustra criza sanitară, indiferent că decesele suplimentare au survenit în cazuri nedetectate de coronavirus sau din cauza blocării sistemelor sanitare, ceea ce a afectat tratarea altor boli
În ultima săptămână din martie numărul deceselor la nivel european a fost cu 50% mai mare decât media ultimilor patru ani pentru aceeași perioadă. A fost momentul în care au înregistrat un vârf al mortalității Franța (+62%) și Spania (+155%). Italia atisese vârful cu o săptămână mai devreme (+87%), pe 23 martie.
În prima săptămână din aprilie rata mortalității a atins vârful în Belgia (+107%) și în Germania (dar cu un plus de numai 14%).
Statistica franceză a identificat patru zone, din cele 21 de țări analizate, în care numărul deceselor s-a triplat (+250%) față de media ultimilor ani: Madrid, Paris, Milano și Stockholm.
În toate țările studiate mortalitatea a scăzut la un nivel apropiat de media anilor precedenți, începând din luna mai 2020.
În România, într-un mod destul de atipic față de celelalte țări europene, statistica oficială a raportat un număr de decese mai mic față de anii anteriori atât în martie (-1%), cât și în aprilie (-0,4%).
Sursa: Institutul Francez de Statistică
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.