Între cei 22 de procurori care vor forma Colegiul Parchetului European, mai este un singur român, alături de Laura Codruța Kovesi – Cătălin Borcoman, fostul șef al DIICOT Brașov. Mandatele celor 22 nu pot fi reînnoite, dar la sfârșitul perioadei de șase ani, Consiliul poate decide să prelungească mandatul cu maximum trei ani. Normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înființarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectați prin tragere la sorți, vor deține un mandat de trei ani, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Țările de Jos, Austria și Portugalia.
În faza imediat următoare, fiecare stat membru va desemna un număr (variabil) de procurori-delegați, care vor lucra pe fiecare caz de fraudă cu fonduri europene, vor conlucra cu autoritățile naționale și cu instituția Procurorului European.
La solicitarea Biziday, Laura Codruța Kovesi, Procurororul-șef european, a transmis următoarea declarație scrisă:
“Numirea de astăzi a celor 22 de procurori europeni de către Consiliu este un pas important și necesar în operaționalizarea Parchetului European.
Următorul pas este numirea procurorilor europeni delegați în fiecare stat membru participant la EPPO. Procurorii europeni delegați vor efectua investigațiile în toate cazurile care sunt de competența EPPO, având și competența de participa în aceste cauze în fața instanțelor de judecată și de a exercita căile de atac disponibile în conformitate cu dreptul intern.
Numărul procurorilor europeni în fiecare stat membru se aprobă de procurorul-șef european, după consultarea autorităților relevante ale statului membru și ajungerea la un acord cu acestea.
Am început discuțiile cu autoritățile române privind numărul necesar de procurori europeni delegați in România. In aceste consultări am în vedere faptul că EPPO are o competență obligatorie, precum și faptul că Parchetul European a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul actual de protecție al fondurilor europene.
Este important să ajungem rapid la un acord privind numărul de procurori europeni delegați pentru a nu amâna începerea EPPO, ținând cont și de durata de procesului de selecție și numire care trebuie să aibă loc.
În același timp, trebuie să avem în vedere contextul european privind negocierile privind bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare, precum și rolul cheie pe care Parchetul European îl va juca in protejarea unui buget UE crescut semnificativ.”
În 2019, Laura Codruţa Kövesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană.
Sursă: Comunicat Consiliul UE
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.