Judecătorii au constatat că ministrul Sănătăţii Rudolf Anschober şi-a depăşit atribuţiile legale, în contextul în care ordinul său se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală.
“Reglementarea care interzice accesul în locuri publice este parțial ilegală”, se arată în decizie, explicând, totodată că legislația Austriei permite interzicerea accesului persoanelor în anumite locuri, dacă este necesar pentru a preveni răspândirea COVID-19, dar nu una generală.
“Legiuitorul poate descrie locurile pe care le închide pentru a preveni răspândirea COVID-19 în termeni concreți sau abstracți și poate interzice, de asemenea, intrarea în zone regionale sau locale”, mai explică judecătorii constituționali.
Curtea Constituțională a considerat că „legea nu oferă o bază legală pentru a genera obligația de a rămâne într-un loc specific, mai ales dacă este propria casă.” De asemenea, Curtea a stabilit că este ilegală măsura închiderii spațiilor comerciale cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați, dar a declarat constituțională interzicerea accesului în unele sedii de firmă, centre de lucru și în alte „locuri specifice”, deoarece Constituția impune Guvernului să acorde compensații pentru închidere.
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra plângerii făcută de un cetățean din Viena, care a considerat că măsurile restrictive adoptate de Ministerul Sănătății pentru combaterea pandemiei sunt excesive, însă decizia a venit după ce majoritatea restricțiilor au fost ridicate.
Decizia de azi a Curții a fost aplaudată de partidele de opoziţie care au cerut guvernului să returneze amenzile impuse celor care au încălcat măsurile.
Sursă: Comunicat oficial al Curții Constituționale din Austria
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.