“Tribunalul anulează decizia, deoarece Comisia nu a reușit să demonstreze că există un avantaj în sensul articolului 107 alineatul (1) TFUE1”, au spus judecătorii, referindu-se la normele UE în materie de concurență. Decizia pronunțată azi de Curtea de Justiție de la Luxemburg nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
Apple a salutat decizia Curții europene: „Acest caz nu a fost despre câte taxe plătim, ci despre unde ne este solicitat să le plătim. Suntem mândri de a fi cel mai mare contribuabil din lume, deoarece știm rolul important pe care îl joacă plățile fiscale în societate”.
Și ministrul de Finanțe irlandez a salutat decizia: „Irlanda a spus întotdeauna clar că nu a existat niciun tratament special pentru cele două companii Apple. Suma corectă … a fost percepută în conformitate cu normele normale de impozitare irlandeze”.
În august 2016, Comisia Europeană a acuzat Apple că a avut beneficii fiscale ilegale în Irlanda între anii 2003-2014 și a obligat Irlanda să încaseze de la Apple impozite în valoare de 13 miliarde de euro. Comisia Europeană susținea că gigantul tehnologic american a beneficiat de ajutor de stat ilegal în temeiul a două hotărâri ale autorităților fiscale irlandeze.
Surse alternative: Reuters, Euronews, Bloomberg
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.