Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi de la ora 16, cu reprezentanții partidelor politice din Parlament, în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de prim-ministru. Președintele Iohannis l-a nominalizat pe Florin Cîțu, actual ministru interimar al Finanțelor, pentru a forma un nou guvern și a merge în Parlament pentru un vot de învestire.

UPDATE 20:30 În urma desemnării lui Florin Cîțu pentru a forma un nou guvern și de a merge în Parlament pentru învestire, liderii partidelor politice au comentat alegerea făcută de Iohannis.

Victor Ponta, Pro România: „Nu îl vom vota pe Cîțu, cred că PNL nu are o majoritate. România are nevoie de un guvern de profesioniști care să se ocupe de problemele țării, nu de partid.”

Marcel Ciolacu, PSD: „Mie mi se pare un lucru care depășește imaginația. Eu mă așteptam ca domnul Cîțu să dea socoteală pentru atâtea milioane împrumutate. Sigur președintele a ales calea crizei politice. Sub nicio formă nu-l vom vota.”

Dan Barna, USR: „Discuția de astăzi cu președintele n-a fost edificatoare din acest punct de vedere. Vom face ceea ce am făcut și la guvernarea anterioară, vom audia. Anticipez că probabil o parte din actualul cabinet se va regăsi, cei care sunt performanți vor primi votul. USR nu oferă un cec în alb PNL-ului sau premierului desemnat. Ne așezăm cu toată răspunderea la masa dialogului.”

UPDATE 20:15 Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul celor peste patru ore de consultări cu partidele politice. Președintele a anunțat numele prim-ministrului desemnat pentru formarea unui nou guvern. L-a propus pe Florin Cîțu, ministrul interimar al Finanțelor.

https://www.facebook.com/CaleaEuropeana/videos/198274697946427/

Declarația integrală a președintelui:

„Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și la desemnări. PNL a constituit un Guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu un buget pe 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care a dorit să schimbe legislația privind alegerea primarului și a Consiliului Local, pentru a veni mai aproape de cetățean. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor Guvernului Orban. A reușit să adune o majoritate care trecut o moțiune de cenzură prin Parlament, după care am dorit să deblochez repede situația creată, am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru și, surpriză neplăcută, PSD-ul a început să tergiverseze procedurile în Parlament. Au trecut cele 15 zile în care ar fi trebuit să se facă un vot, nu s-a votat, și atunci am intrat în riscul unui blocaj total. Pentru a depăși acest blocaj, premierul desemnat, domnul Ludovic Orban, și-a depus mandatul.

Așadar, astăzi, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor Publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare.

UPDATE 18:50 Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu consideră că soluția optimă este un premier independent.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/538817836991531/

UPDATE 18:20 PMP l-a propus pe Cristian Diaconescu pentru funcţia de prim-ministru.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/494523187900442/?epa=SEARCH_BOX

UPDATE 17:50 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după consultările cu președintele Iohannis, că, în acest moment, cel mai bun ar fi un guvern politic, de coaliție, pentru a avea cât de cât o majoritate. Kelemen Hunor a precizat că UDMR nu susține ideea unui guvern tehnocrat, iar alegerile anticipate trebuie uitate, pentru că cetățenii au o altă agendă.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/501438010574320/

UPDATE 17:20 Liderul USR Dan Barna a declarat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că l-a propus pe Dacian Cioloș ca premier, iar președintele a luat act și se va gândi până la finalul zilei.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/709218072816124/

UPDATE 16:45 Președintele interimar al PSD a declarat, la ieșirea de la consultările de la Palatul Cotroceni, că PSD nu va vota un guvern minoritar al PNL. „Decizia președintelui și a PNL a fost de a prelungi această criză”, a declarat Ciolacu.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/558667941406745/

UPDATE 16:23 Ludovic Orban, care a condus delegația PNL, a declarat la finalul discuțiilor cu președintele Klaus Iohannis că liberalii vor încerca să strângă o majoritate. “Așteptăm decizia președintelui, avem încredere în președinte. Avem convingerea că președintele va lua decizia corectă”, a spus Orban, citat de Hotnews.

https://www.facebook.com/epochtimesro/videos/251502285877685/

În declarația de presă susținută ieri, Iohannis a anunțat că Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat: „În esență, se datorează situația PSD-ului, care a boicotat ședința de luni. În acest mod riscăm să intrăm într-un blocaj, ori asta e ultimul lucru pe care ni-l dorim.”

Președintele poartă astăzi discuții cu cele opt formațiuni politice din Parlament, pentru o nouă desemnare. Calendarul este următorul:

Ora 16:00 – Partidul Național Liberal
Ora 16:30 – Partidul Social Democrat
Ora 17:00 – Uniunea Salvați România
Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România
Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară
Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților
Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa
Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale

Imediat după declarația de marți a președintelui, liderii de partid și-au expirmat punctele de vedere. Dacă Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD, a spus că nu va merge cu nicio propunere la Cotroceni și nici nu va susține niciun membru PNL pentru funcția de premier, Dan Barna, co-președintele Alianței USR-PLUS, a anunțat că formațiunea sa îl va propune pe Dacian Cioloș, liderul grupului Renew din Parlamentul European. Victor Ponta, liderul Pro România, susține un candidat apolitic, tehnocrat, iar Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) nu va face o propunere, dar va susține un independent.

Amintim că Guvernul Orban a fost demis pe 5 februarie prin moțiune de cenzură, la inițiativa PSD. La începutul acestei săptămâni, Parlamentul trebuia să se reunească pentru a vota învestirea Guvernului Orban II. Ședința a fost amânată din lipsă de cvorum, după ce doar parlamentarii USR și PNL au fost prezenți în sală.

Tot luni, Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD, potrivit căreia președintele nu putea să desemneze un premier pentru care nu există intenție propriu-zisă de învestire, după cum a precizat președintele Curții.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday