Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, depusă de PSD și UDMR, este dezbătută și votată astăzi începând cu ora 12:00. Premierul Orban susține că nu se așteaptă „ca PSD să adune voturile necesare la moțiune”. Moțiunea a fost intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democrației românești”, iar întregul text poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaților.

UPDATE ora 14:45. Anunțul oficial de la tribuna parlamentului: Au fost prezenți 423 de parlamentari, dintre care 400 au votat. Voturi „pentru” 261. Guvernul Orban este demis.

UPDATE ora 15:39. Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a fost votată de 261 de parlamentari.

Ședința Parlamentului:

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/126303338649143/?v=126303338649143

UPDATE ora 15:31. Votul s-a încheiat. Începe numărarea voturilor.

UPDATE ora 14:42. Dezbaterile moțiunii de cenzură s-au încheiat. Se trece la vot. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi „pentru”. Președintele Camerei Deputaților explică procedura de vot.

UPDATE ora 14:30. Premierul Orban a luat din nou cuvântul în plen, în încheierea dezbaterii moțiunii de cenzură: „Nu voi răspunde la bădărănii și minciuni nenorocite spuse. Nici măcar nu m-ați ascultat cu privire la ordonanță, noi am prorogat cu un an intrarea în vigoare a coplății, introdusă de PSD. Mai mult, le e interzis spitalelor să ceară bani în plus de la pacienți. Văd că vă luptați cu băncile. O să îi înmânez domnului Simonis un proiect de lege care are același conținut ca proiectul de OUG inițiat de colegul de la Ministerul Dezvoltării, proiect inițiat de dumnealui. Nu am adoptat ordonanța.

Când aud de povestea cu împrumuturile, îmi dau seama că nu mai există limita nerușinării la PSD, suntem obligați să luăm împrumuturi pentru corectarea deficitului bugetar pe care ni l-ați lăsat în cârcă. În trei ani de guvernare ați împrumutat, fără să dați drumul la investiții, 225 de miliarde pentru nimic, doar ca să acoperiți găurile bugetare provocate.

Vorbiți de OUG, voi, care ați dat OUG pentru a modifica legea fiscal-bugetară, ca să nu mai fie obligat prim-ministrul să dea declarație pe propria răspundere pentru bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale.

Ați făcut o campanie să vă despărțiți de șeful vostru. E vorba de niște poze cu mine din 2009, făcute după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când conducerea PSD a venit să mulțumească conducerii PNL, domnului Antonescu, cel cu care v-ați înțeles să faceți USL, schimbul de geci au fost făcute cu următorul scop: președinții celor două partide mi-au cerut mie și lui Dragnea să ieșim îmbrăcați în culorile gecilor celorlalte partide.

Domnul Dragnea a ieșit la conferința de presă în geacă galbenă, iar eu nu am ieșit de rușine, că nu voi accepta niciodată să port această geacă. Când ieșiți pe stradă sunteți în minoritate, doar în parlament sunteți majoritari”.

UPDATE ora 14:18. Marcel Ciolacu, președinte interimar PSD: „Dacă până ieri înainte de ședința de guvern eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după ședința de ieri și discursul dlui Orban de astăzi, sunt revoltat. Mă mir că un om cu asemenea structură antidemocratică, un om care nu poate digera democrația a putut să ajungă prim-ministru. În loc să guvernați România, de trei luni visați la cum să vă păstrați scaunul, iar România stă neguvernată. O țară nu poate fi condusă prin OUG și angajări de răspunderi.

Ați chemat din nou FMI-ul în țară, lucru nemaiîntâlnit din timpul crizei economice. Ce semnal este pentru investitori? Cu guvernul PNL chiar există riscul să ne culcăm sănătoși și să ne trezim, Doamne ferește, morți. La 40 de miliarde împrumutate în trei luni, avem dreptul să ne gândim. Domnule Cîțu, unde sunt banii?

O țară nu poate fi condusă prin împrumuturi uriașe, prin îngrădirea accesului cetățenilor la sănătate. Ați primit un mandat pentru a vă ocupa de nevoile oamenilor, dar agenda PNL nu este aceea cu cea a cetățenilor. Nimic pentru oameni: drumuri nu, sănătate nu, alocații și pensii nu. Ați adus haos și instabilitate. Sunt revoltat pentru că stați și visați cum să vă păstrați fotoliul de premier, iar miniștri fac prostii, domnule Orban. Vă rog să vă treziți.

UPDATE ora 14:03. Mai mulți parlamentari au luat cuvântul.

UPDATE ora 13:57. Florin Roman (PNL): „Am spus încă de la început că e o moțiune neserioasă, scrisă pe genunchi. Am avut dreptate, am văzut cât de serios a fost PSD când a citit moțiunea. Mă gândeam ce o fi în sufletul oamenilor care văd că după trei luni de zile reprezentanții lui Stalin și Troțki devin la fel de cinici. V-am bătut la toate alegerile din 2019, vă vom bate și în 2020. Vom răzbuna românii și vom putea spune că am vindecat corpul sănătos al democrației de ciuma roșie. Se zvârcolește Dragnea în pușcărie și cred că trebuie să cheme ambulanța când vede de câte ori invocați Comisia de la Veneția. „Cine a stat cinci ani la ruși nu poate gândi ca Bush”.

UPDATE ora 13:48. Titus Corlățean (PSD): „Vreau să fac o surpriză pentru domnul prim-ministru, Nu voi folosi termenul de „voi” ci „dumneavoastră”. Vă prezint un extras dintr-un document oficial: „domnule președinte, guvernul formulează următorul punct de vedere privind alegerea Camerei și Senatului. Avânt în vedere că reglementarea vizează modificarea alegerii parlamentare, în conformitate cu ce prevede Comisia de la Veneția, ar fi necesar a se evita modificarea sistemelor cu cel puțin un an, înainte de alegeri.”

Vreți să luați cu japca și administrația publică locală. Puterea absolută concentrată în mâna unui singur om este cel mai mare risc. Pentru toate aceste motive, vă spun că prin vot democratic vă zicem „la revedere!”.

UPDATE ora 13:43. Cătălin Fenechiu (PNL): Orice român care citește moțiunea vede cu ochiul liber că vă e frică de democrațiilor, doamnelor și domnilor din PSD. Vă e atât de frică de români încât să le încălcați voința?

UPDATE ora 13:38. Alfred Simonis (PSD):  Speram să îl avem azi și pe domnul Costache, dar mi-am dat seama că fiind miercuri, operează pentru zeci de mii de euro la Polisano. S-a vorbit aici pentru respectul între instituții. Dl. premier a făcut referire la pixul cuiva, care a pus PSD pe listă. Țin să îi menționez că la PSD listele nu se fac din pix. Țin să îi amintesc că și dumnealui a fost făcut parlamentar în 2012 din același pix.

UPDATE ora 13:37. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că a fost informat de staff-ul tehnic că sunt persoane care nu sunt parlamentari și care stau în băncile parlamentului. Le-a cerut acestora să părăsească sala.

UPDATE ora 13:32. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că parlamentarii ALDE nu vor vota moțiunea de cenzură: „Doresc să anunț că ALDE nu va vota moțiunea: am spus foarte clar că suntem în favoarea alegrii primarilor în două tururi, pentru a scădea hegemonia partidelor mari. Acestea sunt atributele votului în două tururi. Mai menționez că noi nu votăm, pentru ca noi să nu asfaltăm drumul către anticipate. Consecințele declanșării anticipatelor, pentru care Constituția e gândită să îngreuneze drumul către acestea, vă puneți problema ce fac cetățenii? Pentru că oamenii din administrație vor avea alte preocupări, nu mai vorbesc de consecințele din economie, cele sociale. Vă recomand să vă gândiți serios la această posibilitate.

Vreau să mă refer la un fapt petrecut ieri: căruța de OUG ale guvernului, într-o modalitate chiar sfidătoare la adresa parlamentului. Acest gest nu poate rămâne nesancționat. Cer celor doi președinți ale Camerelor Parlamentului să sesizeze CCR, aveți datoria de a apăra Parlamentul”.

UPDATE ora 13:28. Emil Pașcan (PMP): În aceste momente, se uită de interesele cetățenilor și ale țării și se ajunge la instabilitate. Din 2016, PMP a înregistrat un proiect pentru alegeri locale în două tururi, pentru care am strâns un milion de semnături. După ce a trecut de Senat, s-a blocat într-o comisie de la Cameră. Eu cred că ar trebui să stimulăm competiția și calitatea candidaților.

UPDATE ora 13:19. Kelemen Hunor (UDMR): „De multe ori auzim și spunem că vrem o țară ca afară. E firesc să ne gândim la țara noastră ca la propriul cămin, care să fie confortabil și să arate ca în țările din Vest. Ca să ajungem acolo, e nevoie să acționăm ca politicienii din țările respective. Ar trebui să respectăm cuvântul dat, iar dacă nu reușim din rațiuni politice, să nu ne mirăm. Trebuie să construim o cultură politică bazată pe credibilitate și încredere, dle Barna. Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara parlamentului. Nu se poate spune dimineața că o recomandare a Comisiei de la Veneția este de luat în serios, iar seara să spunem că ea e facultativă.

Ca să avem o țară ca afara, trebuie să renunțăm la următoarea sintagmă, dle Barna: „scopul scuză mijloace”. Ar trebui să renunțăm definitiv la obiceiul la a ignora parlamentul. Ca să avem o țară ca afară, trebuie să înțelegem că puterea absolută nu face deloc bine.

UDMR nu este de acord cu forma sau conținutul angajării acestei răspunderi (n. r. alegerile locale în două tururi). Avem o singură alternativă de a opri această aventură: moțiunea de cenzură.

Avem argumente când spunem că alegerea primarilor într-un singur tur e legitimă. Dar înainte, principiile constituționale sunt primordiale. Astăzi vom vota, iar acest vot nu înseamnă o nouă majoritate sau o coaliție. Mă bucur că nu aveți niciun primar, dar vreți să stabiliți regulile pentru alegeri.

UPDATE ora 13:16. Vorbește Victor Ponta, din partea grupului parlamentar Pro România: După răcnetele de la început, cred că putem vorbi rațional despre ce avem de făcut azi. Nu mai are legătură cu alegerea primarilor în două tururi. Știți foarte bine, nu am votat acest guvern, știam că domnul Orban mai mult decât să se înțeleagă cu dl Iordache să facă o șosea prin munte nu e în stare. După trei luni ați ajuns la o înțelegere, PNL și PSD. Am spus însă public, și citez din Raed Arafat: nu înțeleg care e caracterul de urgență al ordonanței. Există o explicație, le era frică de faptul că nu trece moțiunea. Pe mine m-au convins să îi o votez. Să știi, dragă Ludovic, că eu m-am operat la picior, nu am fost la clinici de dezalcoolizare, că alea sunt private”.

UPDATE ora 13:10. Dan Barna (USR) a anunțat că parlamentarii partidului vor vota la vedere împotriva moțiunii de cenzură: „Am fi putut discuta despre soluții pentru găsirea banilor pentru pensii, alocații sau Autostrada A8. Dar dvs. din PSD și UDMR ați vrut să discutăm despre Ev Mediu și baroni, despre o mână de primari care vor să își păstreze beneficiile, pentru că le e frică de votul oamenilor. Oricât vă străduiți să vorbiți despre democrație, mi se pare că o faceți la mișto, după trei ani de Liviu Dragnea. Poate ați uitat, dar noi și oamenii care se uită azi la Parlament, nu au uitat.

Apoi vorbiți despre Europa și reguli. Nu vă macină ironia că ați spus trei ani de zile că partenerii străini au slăbit România. Domnule Hunor, cât mai jucați partida virginității interesate? Când începeți să gândiți pentru alegătorii care vă dau votul? De când un primar loial e mai bun decât unul competent? De ce nu sunteți cinstit până la capăt și puneți trandafiri pe sigla UDMR? Să recunoașteți că sunteți mai atașat de PSD față de minoritatea maghiară.

Haideți să vorbim direct: nu cumva asistăm la o nouă partidă USL, o înțelegere între PNL și PSD? Așteptăm, dle premier, să vă țineți cuvântul pe alegerea primarilor în două tururi, pe alegeri anticipate. Vremea înțelegerilor pe sub masă a trecut.

Vă invit să vă amintiți de ultimele luni și știrile: lipsa apei calde, vouchere inutile. Cum vi se pare traficul, poluarea? Sunteți mulțumiți de primarul Gabriela Firea? Asta ne-a adus alegerile într-un tur. Este acum București un oraș în care să vă creșteți copiii? Dacă răspunsul e pozitiv, atunci votați. Noi votăm la vedere împotriva moțiunii, dar nu e un vot de susținere pentru guvernul minoritar.

Vreau să spun că în spitale se moare până să intrăm la doctor, românii pleacă afară mai ceva ca într-o țară cu război, sondajele ne zic că țara se duce într-o direcție greșită. În ritmul acesta ne pierdem tinerii, iar noi rămânem să stingem lumina în Parlament. Vă cer să nu votați moțiunea”.

UPDATE ora 13:01. Din partea PNL a luat cuvântul deputatul Victor Paul Dobre: „Aș vrea să vă spun că mi-e rușine de afirmațiile antevorbitorului meu, Nu poți să îți permiți să spui „gașcă” guvernul. Înseamnă că nu ați înțeles nimic. Să vă fie rușine! Aș vrea să vă spun că în arhitectura administrativă nu există o funcție mai importantă decât cea de primar. 90% din problemele lui sunt în relație cu primarul.

În ultimii 30 de ani, s-a prevăzut nu numai alegerea primarilor în două tururi, ci și prezența în primul tur a peste 50% din votanți, pentru că este nevoie ca cel care ia decizii pentru comunitate să aibă legitimitatea votului. Din păcate, de-a lungul timpului, legea a fost modificată. Niciodată PNL, în programele lui, nu a renunțat la teza alegerii în două tururi. Avem multe proiecte, am depus multe amendamente.

UPDATE ora 12:56. Din partea grupului parlamentar PSD a vorbit senatorul Florian Bodog: „Mi-a fost frică că rămâne moțiunea fără proiect, că îi vine rău domnului premier. Un guvern care dă vina pe parlament pentru propria incompetență trebuie să plece. Un guvern care nu poate guverna trebuie să plece. Parlamentul le-a dat o șansă toamna trecută. Acum e timpul pentru o nouă șansă – de a pleca către amicii din marile corporații. față de care cred că au jurat credință, nu față de români.

Vă place că au îndatorat țara? Vă place când ministrul educației umilește dascăli? Vă place când sănătatea e oferită pe tavă firmelor care le plătesc salarii? Sau un ministru dovedit de presă drept mincinos? Prin ordonanța dată pentru sănătate am aflat, din presă, că ați scos programele naționale din incidența achizițiilor publice. Vă place când se dau proiecte de legi pentru eliminarea pensiilor speciale, care nu elimină nimic? Cum dau zeci de ordonanțe într-o noapte? Dacă PSD făcea ce a făcut această gașcă doar azi-noapte. ce se întâmpla?”

UPDATE ora 12:45. Ludovic Orban a luat cuvântul în plenul reunit al Parlamentului. Premierul i-a atacat pe parlamentarii PSD: „Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de stigmatul ăsta. Trei ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați votat toate acțiunile antiromânești, care au aruncat în aer România, care ne-a stricat imaginea. Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi, ați arătat în trei ani de zile de ce sunteți în stare. Singurul lucru care v-a deranjat și v-a determinat să depuneți moțiune a fost angajarea răspunderii pe legea electorală. care permite să schimbe primarii care și-au bătut joc de comunitățile pe care le-au condus. Voi, cu majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis OUG? Voi ați dat OUG pentru a scoate din închisoare pușcăriabilii. Noi am adoptat OUG pentru a salva prostiile și incompetența voastră. Am adoptat ieri OUG pentru a evita situația de a rambursa 2 miliarde de euro la UE, pentru că nu ați fost în stare să terminați rețele de apă prevăzute în exercițiul bugetar 2007-2013. Am dat OUG după ce ați pus pe butuci companiile statului: Complexul Energetic Oltenia și TAROM. Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți socoteală pentru 3 luni în care am rezolvat zeci de probleme, am schimbat imaginea țării. Ați depus moțiune pentru că vă este frică de democrație. Vă e frică de faptul că veți pierde jumătate dintre primari, care v-au spus că nu vă mai susțin dacă nu împiedicați adoptarea legii electorale.

În campania electorală din 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere. Acum v-ați dat arama pe față: sunteți doar niște viespi care au ac pentru români, nu miere. Ați mințit că privatizăm sistemul de sănătate. Cine a dar ordonanța 27, care a introdus coplata și contribuțiile financiare în spitale? Am abrogat termenul de intrare în vigoare a acestei ordonanțe. Prin această OUG a noastră am dat dreptul pacientului să își aleagă unitatea în care se tratează. Am introdus altă reglementare: ca în spitalele de stat să nu li se ceară bani suplimentari celor din sistemul de sănătate.

Închei prin a vă spune că cu cât mai repede vă încetați mandatul, cu atât e mai bine pentru România. Vă asigur că dacă guvernul cade, cade în picioare”.

UPDATE ora 12:10. Premierul Orban, citat de G4Media, despre posibila picare a guvernului său: ”Am încredere în președintele României că va avea discernământul să desemneze un candidat de premier în conformitate cu exigențele funcției și ale cetățenilor”.

UPDATE ora 11. Victor Ponta a anunțat că el va vota moțiunea și că „probabil cei mai mulți parlamentari Pro România vor vota pentru moțiune”. Cu voturile parlamentarilor Pro România,  numărul de voturi în favoarea moțiunii ajunge, teoretic, la 250. Pentru ca moțiunea să treacă e nevoie de 233 de voturi, conform G4Media.

După ce moțiunea de cenzură a fost citită în Parlament, Marcel Ciolacu declara: „Eu, în comparație cu Ludovic Orban, respect democrația. Noi vrem să vie votul cât mai repede, să îl trimitem pe domnul Orban mai repede acasă. Suntem siguri că avem voturile necesare să treacă moțiunea”.

Acum două zile deputatul Georgian Pop a revenit în PSD. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de 233 de voturi, iar în prezent coaliția anti-guvernamentală (PSD, UDMR și partidul lui Teodor Meleșcanu) are 232 de parlamentari. Totuși, deși Victor Ponta declara în urmă cu ceva timp că ProRomânia nu va vota moțiunea, ieri acesta sugera pe Facebook contrariul, spunând că „un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor trebuie pedepsit în Parlament şi la vot de către cetăţeni”.

Amintim că Dan Barna a anunțat că USR nu va vota moțiunea de cenzură anunțată de Marcel Ciolacu și îndemna PSD „să nu își facă iluzii”, iar liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus de asemenea că parlamentarii săi nu vor vota pentru că vor alegeri locale în două tururi.

Întrebat despre un eventual succes al unei moțiuni de cenzură, președintele Klaus Iohannis spunea: „Dacă printr-o angajare a răspunderii în Parlament Guvernul Orban pică, este primul pas spre anticipate. Dacă se realizează vom vedea atunci. Faptul că PSD amenință cu moțiune de cenzură nu sperie pe nimeni”.

Victor Ponta a anunțat cu puțin timp înainte de moțiune că va vota în favoarea acesteia și că „probabil cei mai mulți parlamentari Pro România vor vota pentru moțiune”. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday