Institutul Național de Statistică anunță că în luna mai, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 5078 lei, cu 0,5% mai mic decât în aprilie. Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3101 lei, în scădere față de luna precedentă cu 14 lei.
Comparativ cu luna mai a anului precedent, salariul mediu net a crescut cu 14,7%. În raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 10,2%, potrivit datelor transmise de INS.
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (6.946 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.782 lei).
Cele mai semnificative creşteri ale salariului mediu net s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (19,2%), în extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de servicii anexe extracției, fabricarea de mobilă (între 2,5% şi 7,5%).
Cele mai semnificative scăderi ale salariul mediu net s-au înregistrat în activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii (17,8%), în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (17,1%) și în extracția minereurilor metalifere (16,2%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: învățământ (+2,6%), administrație publică (+1,4%), respectiv sănătate și asistență socială (+0,5%).
În luna mai 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (în funcție de contracte/proiecte), sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mici.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.