Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat întrebările de la referendum. Cele două întrebări vor fi:
Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Update: Administrația Prezidențială a publicat decretul semnat de președintele României, Klaus Iohannis, pentru organizarea unui referendum național.
Principalele declarații susținute:
„Bine ați venit la această declarație de presă!
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul pentru organizarea unui referendum național.
«Luând act de preocuparea intensă și constantă a societății românești față de necesitatea combaterii fenomenului corupției, a asigurării integrității în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, precum și de nevoia unui cadru legislativ coerent și stabil,
Având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 8/2019 privind solicitarea Președintelui României referitoare la organizarea unui referendum național consultativ cu privire la probleme de interes național,
În temeiul prevederilor art. 2, art. 90 și art. 100 alin. (1) din Constituție, precum și ale art. 2 alin. (1) lit. c), art. 11, art. 12 alin. (2) și art. 15 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cu modificările și completările ulterioare,
Președintele României decretează:
Art. 1. Poporul român este chemat să își exprime voința cu privire la următoarele probleme de interes național:
1. interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție;
2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
Art. 2. Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:
1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?
2. Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?
Art. 3. Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.»
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, la ora 19:00.”
Reamintim că președintele a anunțat în urmă cu o lună că va convoca un referendum pe Justiție în 26 mai: „Este cert, voi convoca referendum. Atrag atenția Guvernului, este ilegitimă emiterea unei OUG înainte de referendum.”, a spus atunci președintele.
La începutul lunii, președintele a inițiat noi consultări cu Parlamentul pe tema referendumului pentru Justiție, „pentru a lărgi aria de cuprindere” a acestuia. Președintele arăta atunci că „este obligatoriu să reglementăm folosirea ordonanțelor de urgență și introducerea posibilității de contestare a acestora la CCR”. Ulterior, președintele a convocat și partidele politice la consultări pe tema referendumului.
După consultări, președintele a anunțat care vor fi cele două teme ale referendumului: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a OUG în domeniul infracțiunilor.
PSD a reacționat după anunțul președintelui cu privire la temele referendumului: „Nu avem nimic împotriva temelor lansate de Iohannis, dar nu vom accepta niciodată ca România să fie atacată din exterior pentru falsele probleme din domeniul judiciar.”
PMP i-a propus președintelui, la consultări, să introducă o întrebare suplimentară care să vizeze reducerea numărului de parlamentari la 300, eliminarea pensiilor speciale sau alegerea primarilor în două tururi.
Președintele a arătat, după consultări, că „toți participanții au fost de acord cu ideea referendumului pe Justiție și cu temele înaintate” și că va formula întrebările imediat ce va primi avizul Parlamentului. Pe 17 aprilie, Parlamentul a avizat referendumul pentru Justiție.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.