Procurorul General, Augustin Lazăr, a anunțat finalizarea Dosarului Revoluției. „Secția Parchetelor Militare a înaintat Instanței de Judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de Dosarul Revoluției. Este un moment deosebit pentru justiția militară și pentru justiția română”, a declarat Lazăr.
Lazăr a anunțat că dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016.
În Dosarul Revoluției au fost trimiși în judecată Ion Iliescu (fost preşedinte al României), Gelu Voican Voiculescu (fost viceprim-ministru al Guvernului României) și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviaţiei Militare, anunță Ministerul Public într-un comunicat. Cei trei sunt acuzați de crime împotriva umanităţii.
„În urma cercetărilor și probatoriului administrat s-a constatat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar și numit ministru al apărării) și Gelu Voican Voiculescu a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român.
Ancheta a relevat că pentru atingerea acestor scopuri, începând cu seara zilei de 22.12.1989 ar fi fost lansată o amplă şi complexă activitate de inducere în eroare (diversiuni şi dezinformări), coordonată de unii componenţi ai Consiliului Militar Superior (structură aflată în subordinea C.F.S.N.), acceptată şi asumată de factorii decizionali ai C.F.S.N. Din Consiliul Militar Superior au făcut parte general locotenent Atanasie Victor Stănculescu, general de armată Nicolae Militaru şi şefi de direcţii militare. Pentru a evita tragerea la răspundere penală ca urmare a represiunii existente până la 22 decembrie 1989, vârfurile decizionale ale M.Ap.N. (persoanele care au îndeplinit funcţia de ministru al apărării, şefii direcţiilor militare şi şeful aviaţiei militare) ar fi declanşat şi coordonat inducerea în eroare, în virtutea unei înţelegeri cu noua forţă politică a ţării. Acest veritabil pact ar fi fost benefic ambelor părţi, pentru factorii de decizie ai M.Ap.N. a însemnat impunitatea dorită, iar pentru factorii de decizie ai C.F.S.N. a însemnat garantarea preluării puterii politice, menţinerea la putere, dar şi legitimarea în faţa poporului român”, se arată în comunicatul citat.
Principalele declarații:
„Astăzi, secția Parchetelor Militare a înaintat Instanței de Judecată rechizitoriul în cauza cunoscută generic sub numele de Dosarul Revoluției. Este un moment deosebit pentru justiția militară și pentru justiția română. Marchează îndeplinirea unei datorii profesionale. Finalizarea cauzei reprezintă realizarea unuia dintre cele mai importante obiective.
Oameni de cultură, politicieni, cercetători, istorici au exprimat diverse teorii, explicații și aprecieri în legătură cu momentul decembrie 1989. Astăzi, juriștii încheie această provocare, prezentând adevărul judiciar. Rechizitoriul secției Parchetelor Militare însumează 12 volume.
Dosarul cauzei cuprinde 3330 de volume, dintre care 2030 de volume au fost instrumentate, administrate după 13 iunie 2016. Sunt cifre ilustrative pentru volumul impresionant de muncă. Doresc să subliniez faptul că pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate probele obținute după 13 iunie, 2016.
Datorăm soluționarea temeinică și legală unei echipe de procurori militari, cu experiență, știință și conștiință. În această echipă, experiența generației s-a unit cu știința și energia generației mai tinere de procurori.
Cu toate că în ultima perioadă instituția a trecut prin momente dificile, echipa a avut capacitatea de a supraviețui. A reușit prin forța investigativă să obțină cooperarea mai multor instituții ale statului.
Administrarea cu celeritate a unui probatoriu impresionant a fost posibilă și datorită unei bune cooperări interinstituționale. Doresc să adresez mulțumiri următoarelor instituții – Ministerul Apărării Naționale, pentru identificarea și punerea la dispoziție a mai multor documente militare; Senatului României; CNSAS, pentru punerea la dispoziție a informațiilor necesare; SRI, pentru identificarea, declasificarea multor documente militare de arhivă; Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru sprijin.
Informații detaliate veți primi prin intermediul unui comunicat de presă, emis în decursul zilei de astăzi.
Prezint public scuzele instituției Ministerului Public pentru durata excesivă a anchetei penale, care a durat aproape 30 de ani”.
Reamintim că Augustin Lazăr și-a anunțat în martie candidatura pentru un nou mandat de Procuror General, deși Tudorel Toader încearcă de câteva luni să-l revoce din funcție.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.