Membrii Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) au acordat 26 voturi pentru Laura Codruța Kovesi, 22 pentru Jean-Francois Bohnert și un vot pentru Andres Ritter. Ieri, Codruța Kovesi a primit cele mai multe voturi în Comisia CONT din Parlamentul European.
Votul a fost secret cu buletine, iar din comisia de numărare a voturilor au făcut parte Monica Macovei și Maria Grapini, notează G4media. Procurorul-şef va fi numit de către Parlamentul European şi Consiliul European, de comun acord, pentru un mandat de șapte ani.
,,Acum am aflat rezultatul votului. Sunt foarte bucuroasă. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru G4media.
Laura Codruţa Kövesi selected as @EP_Justice MEPs’ first choice for EU Chief Prosecutor with 26 votes. Jean-François Bohnert got 22 votes and Andrés Ritter 1 vote. Press release to follow.
— LIBE Committee Press (@EP_Justice) February 27, 2019
Sophie in ‘t Veld, membru al Comisiei LIBE din partea ALDE Europa, spunea într-o intervenție la un post de radio internațional că ,,Guvernul României e complet ridicol, nu se poartă demn de președinția UE. Face tot posibilul pentru a evita numirea lui Kovesi la șefia Parchetului European”.
Maria Grapini a intervenit în cadrul audierii cu întrebări adresate pe un ton agresiv Laurei Codruța Kovesi. Interpelarea a generat un schimb de replici în sală, ceea ce a necesitat intervenţia preşedintelui de şedinţă care a făcut apel la respect egal faţă de toţi candidaţii, scrie Digi24.
Fosta șefă a DNA a fost citată ca suspect în perioada în care urma să plece la Bruxelles pentru susținerea candidaturii în Consiliul UE. Kovesi arăta atunci că toată această procedura are ca scop blocarea candidaturii sale pentru funcția de procuror-șef european.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant. Mai multe detalii despre instituția Parchetului European pot fi citite accesând acest link.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.